Een hypotheek, wat is dat en hoe werkt het?

VL wonen

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die gebruikt wordt om een huis te kopen. Zodra de hypotheek is afbetaald, bent u eigenaar van de woning. U betaalt iedere maand een bedrag aan uw kredietverstrekker (uw bank) totdat deze na een bepaald aantal jaren is afgelost. Een hypotheek is officieel ook het wettelijke document dat uw bank onder bepaalde omstandigheden toelaat om de woning af te nemen als u de lening niet aflost zoals afgesproken. Zodra u de hypotheek helemaal hebt afgelost, bent u eigenaar van de woning. Het wettelijke recht van de bank om uw huis weer in bezit te nemen vervalt daarmee.

 

Rente en aflossing

Uw maandelijkse hypotheekbetalingen kunnen meerdere kosten dekken. Dit is afhankelijk van het soort hypotheek die u afsluit. Meestal betaalt u rente en aflossing. Rente is een vergoeding die u betaalt aan uw bank. U spreekt dit af in de vorm van een percentage. Aflossing is het deel van uw maandelijkse betaling waarmee de hoofdsom of hoofdsaldo van de lening langzaam maar zeker minder wordt. Bijvoorbeeld, als u 200.000 Euro heeft geleend en 14.000 Euro heeft terugbetaald, is het resterende hoofdsaldo 186.000. Een deel van elke hypotheekbetaling wordt toegepast op uw hoofdsom, waardoor het totale verschuldigde bedrag in de loop van de tijd afneemt. De rente op uw hypotheek bepaalt hoeveel u de geldverstrekker betaalt in ruil voor het lenen van het geld. Een deel van elke maandelijkse betaling verlaagt de verschuldigde hoofdsom en een deel gaat naar de rente. In de eerste jaren van een standaard hypotheek betaalt u het grootste deel van elke betaling rente en gaat er niet veel naar de hoofdsom; in de laatste jaren verlaagt het grootste deel van de betaling de hoofdsom. Dit proces wordt afschrijving genoemd.

 

Huiseigenaarsverzekering

Een huiseigenaarsverzekering, die schade door brand, storm, ongelukken en andere rampen kan dekken, is meestal verplicht voor hypotheekverstrekkers. Zij kunnen de premies innen bij de betaling van uw hypotheek.

 

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Een hypotheek met vaste rente is een hypotheek waarbij het rentepercentage niet varieert. Het overgrote deel van de hypotheken zijn vastrentende hypotheken. Er zijn verschillende soorten hypotheekprogramma’s, waarbij u kunt kiezen voor een vaste of een aanpasbare lening. Bij Makelaar Amersfoort kunnen we de voor u meest voordelige opties bespreken.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel u kunt lenen voor een hypotheek op een huis, is van veel zaken afhankelijk. Het is moeilijk omdat voor iedereen andere omstandigheden gelden. Denk hierbij aan uw vaste inkomen, de inbreng van eigen geld, of u alleen een hypotheek afsluit of met z’n tweeën, enzovoort. Kom eens langs bij NVM makelaar Amersfoort om samen te kijken wat uw mogelijkheden zijn.

 

Wat is een tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is een andere lening op een huis dat al een eerste, of primaire, hypotheek heeft. Ook hiermee kan NVM  Makelaar Amersfoort helpen. Een tweede hypotheek is een manier om toegang te krijgen tot het eigen vermogen van uw huis als besteedbaar geld, zonder dat u het huis hoeft te verkopen of te herfinancieren. Eigen vermogensleningen en eigen vermogenskredieten zijn twee soorten tweede hypotheken. Dit kan financiële vrijheid bieden uit de overwaarde van uw huis als de markt is gestegen.

 

Makelaar Amersfoort helpt!

Wij kunnen ons voorstellen dat het overweldigend kan zijn om alle informatie te verwerken. Dan is het goed om te weten dat u hulp kunt krijgen van Makelaar Amersfoort bij het kiezen van uw beste optie. Ga daarom eens praten met Schoof Makelaardija. De koffie staat klaar en we helpen u graag uw droom te verwezenlijken.

 

https://www.schoofmakelaardij.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten