Bouwtechnische keuring nodig?

In de meeste gevallen is het kopen van een woning geen dagelijkse kost. Het is een grote investering waarbij het noodzakelijk is om over goed onderbouwde informatie te beschikken. Je wilt immers weten wat je koopt en in welke staat het pand zich bevindt. Een bouwtechnische keuring is daarom geen overbodige luxe. Dankzij de hulp van een deskundige krijg een goed beeld van de staat van de woning, bovendien weet je dan ook of je binnen afzienbare tijd te maken krijgt met bepaalde onderhoudskosten.

De voordelen van een bouwtechnische keuring

Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring is niet alleen belangrijk om zo een goede onderhandelingspositie te verkrijgen. Ook als je al tot een akkoord bent gekomen met de verkoper, kan een dergelijke keuring een duidelijke meerwaarde hebben. Je kan bijvoorbeeld in het voorlopig koopcontract de ontbindende voorwaarde van een positieve keuring laten opnemen. Als de bouwtechnische keuring belangrijke zaken naar voren brengt, kan je als koper het contract kosteloos laten ontbinden. Zo’n keuring is daarmee ook een extra bescherming als je een huis gaat kopen.

De VVE en het meerjaren onderhoudsplan (MJOP)

Naast het verzorgen van de bouwtechnische keuring van een koopwoning doet de bouwkundige expert meer. Zo is het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan ook een van de vele mogelijkheden. Zo’n onderhoudsplan is van toepassing op een appartementengebouw. Voor een VVE, de Vereniging van Eigenaren, is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de kosten van het onderhoud van het gebouw. Sterker nog, het is voor een VVE verplicht om geld te reserveren voor het onderhoud. Door het opstellen van een MJOP, het meerjaren onderhoudsplan, wordt het duidelijk welke kosten te verwachten zijn. Op die manier is het mogelijk om die kosten te vertalen naar een bijdrage die de bewoners zijn verschuldigd aan de VVE.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten