Alles wat je moet weten over bungalows

VL wonen

Bungalowwoningen hebben een unieke architectuurgeschiedenis en behoren nog steeds tot de meer populaire woonstijlen waar kopers tegenwoordig naar op zoek zijn. Bungalows zijn gemakkelijk te onderhouden huizen die in de loop der jaren vele opleving hebben ondergaan, waardoor ze een modern en persoonlijk gevoel hebben gekregen.

Wat is een bungalow?

Een bungalow is meestal gebouwd als een woning van één verdieping zonder trappen. Bungalows hebben meestal schuine daken, open plattegronden, grote ramen aan de voorkant en brede veranda’s aan de voorkant. Afhankelijk van de stijl kunnen bungalows uit meer dan één verdieping bestaan.

Wat zijn de kenmerken van bungalows?

Hoewel specifieke typen bungalowarchitectuur enigszins kunnen verschillen in hun esthetiek, hebben traditionele bungalows een scala aan onderscheidende kenmerken, zoals:

–        Kleine maat. Een bungalowhuis is meestal een klein huis met één verdieping. Er kan echter een tweede verdieping (of een halve verdieping) bovenop het schuine dak worden gebouwd. De slaapkamers bevinden zich vaak op de begane grond, met de woonkamer centraal in de indeling.

–        Balans. De voorkant van een bungalow hoeft niet symmetrisch te zijn, maar heeft vaak uitgebalanceerde proporties.

–        Open plattegronden. Bungalows hebben doorgaans kleine vierkante meters en minimale opslagruimte. Huisvestingsplannen in bungalowstijl bevatten vaak kamers die rechtstreeks met elkaar in verbinding staan, in plaats van gangen.

–        Veel ramen. Traditionele bungalows hebben meestal dubbelhangende of enkelhangende ramen. Moderne bungalows kunnen echter openslaande ramen of een grote erker hebben.

Wat zijn de voordelen van wonen in een bungalow?

De huisvesting in bungalowstijl is misschien gezellig, maar heeft veel voordelen:

–        Ze zijn geschikt voor mobiliteit. Omdat bungalows vaak geen trappen hebben, bieden ze mobiliteit voor mensen met beperkte beweging. Het traploze ontwerp is ook gunstig voor huiseigenaren met jongere kinderen die trapgerelateerde ongelukken willen voorkomen.

–        Gemakkelijker routineonderhoud. Bungalowdaken zijn lager bij de grond, waardoor ze gemakkelijker toegankelijk zijn voor het schoonmaken van goten en andere architectonische renovaties.

–        Ze kunnen meer privacy bieden. Bungalows worden vaak gebouwd op grote kavels in buitenwijken. Deze extra tussenruimte biedt huiseigenaren aanzienlijk meer privacy dan gestapelde stadswoningen. Veel bungaloweigenaren plaatsen struikgewas en ander gebladerte rond het laaggelegen terrein om de privacy te vergroten.

Wat zijn de nadelen van wonen in een bungalow?

Hoewel bungalows veel voordelen hebben, hebben ze ook enkele nadelen, zoals:

–        Er is niet genoeg kamerscheiding. Omdat alle kamers zich op dezelfde verdieping bevinden, kan het een uitdaging zijn om een scheiding te creëren tussen de woonruimtes en de slaapkamers. Met zijn lage dak en smalle binnenwanden verspreidt het geluid zich snel door dit type woningen. Omgaan met verhoogde geluidsniveaus kan moeilijk zijn voor gezinnen met jonge kinderen of inwoners met tegengestelde schema’s.

–        Gebrek aan beveiliging. De bungalows zijn laagbouwwoningen, waardoor de ramen goed bereikbaar zijn. Dit gebrek aan veiligheid kan voor sommige inwoners een grote zorg zijn, vooral in de zomer, wanneer velen hun ramen open laten voor ventilatie.

–        Grootte kan een probleem zijn. Huiseigenaren die van plan zijn hun gezin uit te breiden, hebben mogelijk meer kamers en een groter woonoppervlak nodig dan een conventionele bungalow kan bieden.

Kom meer te weten

Wil jij een bungalow bouwen? Het is verstandig om advies in te winnen bij een architect. Iemand die echt kennis heeft van zaken. Een architect kan een huis ontwerpen wat precies bij jouw levensstijl en woonwensen past. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten