Achterhaal zelf de waarde van uw huis

VL wonen

Op een gegeven moment wilt u weten hoeveel uw huis waard is. Veel mensen hebben het idee dat dit in de loop der jaren een huis langzaam stijgt, maar hier zitten vaak ook dalingen in de waarde of sterke stijgingen tussen. Zo heb je woning crisissen op meerdere vlakken, zoals algemene financiële crisissen, maar ook een tekort aan woonhuizen (wat in Nederland momenteel het geval is). 

Er zijn verschillende situaties of redenen mogelijk waardoor u de waarde wilt achterhalen. Bijvoorbeeld als u een woning wenst te verkopen of kopen, want een hypotheekverstrekker is natuurlijk op zoek naar de waarde van het onderpand om een financiering te kunnen (af)sluiten. Daarnaast kan het ook nodig zijn om een bouwdepot te kunnen verkrijgen en natuurlijk ook om een 2e hypotheek te kunnen afsluiten.

Waar het om gaat, is dat er verschillende manieren zijn om een waarde te bepalen. U moet enkel weten welke u nodig heeft, al is het begrijpelijk als u alle waardes wilt weten, zoals:

  • Actuele marktwaarde
  • WOZ-waarde
  • Modelwaarde
  • Getaxateerde waarde

De actuele marktwaarde is vooral nodig als u uw huis gaat verkopen, zodat u weet voor hoeveel u het huis zult (kunnen) verkopen. Ook voor de kopen van een huis, is dit handige informatie. Waarom? Omdat u wilt weten wat uw concurrenten zullen kunnen bieden om toch kans te maken om het biedingsproces te kunnen winnen.

De WOZ-waarde is een modelmatige waarde die vaak voor een heel jaar op basis van gemiddelde is vastgesteld. Dit is dus niet erg actueel, alhoewel het zeker de trend in de loop der jaren volgt. De modelwaarde kijkt echter wél naar de meest actuele waarde, maar deze kijkt niet naar de staat van onderhoud. Een modelwaarde rapport is voor enkele tientjes opvraagbaar en er zijn dus hypotheekverstrekkers die puur op basis van de modelwaarde uitgaan.

Voor een officële waardebepaling dient u een taxatatie door een taxateur te laten uitvoeren. Dit is een van de meest uitgebreide vormen van een waarde bepalen.

Bekijk meer op watismijnhuiswaard.nl om alles te weten te komen over het vaststellen van de waarde.

 

 

https://watismijnhuiswaard.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten