5 voordelen van een verzwaarde deken

Veel studies wijzen erop dat zwaartedekens praktische therapeutische hulpmiddelen zijn om bijna iedereen te helpen ontstressen, rust te vinden en zelfs beter te slapen.

Hier zijn vijf voordelen van verzwaarde dekens voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

1. Ze kunnen helpen de zenuwen te kalmeren.
Verzwaarde dekens kunnen mensen helpen om schrijnende situaties te doorstaan met wat comfort en opluchting, waardoor ze zich rustiger en in het algemeen beter voelen en minder gespannen over wat komen gaat. 

Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Formosan Medical Association bleek dat diepe druktherapie kan helpen de symptomen van fysieke stress te verminderen die gepaard gaan met het verwijderen van een verstandskies. 

De studie legde uit dat het toepassen van diepe druk op patiënten van een tandoperatie parasympathische activiteit, het rust-, verterings- en herstelgedeelte van het zenuwstelsel, kan activeren om pijn, stress en angst te verlichten. De studie suggereert zelfs dat het ook effectiever kan zijn dan plaatselijke verdoving om de pijn te verlichten, omdat verdoving alleen de pijn vermindert zonder de patiënt te kalmeren, zoals diepe druk.

2. Ze kunnen helpen angst te verminderen. 
Als gevolg van de kalmerende effecten, is het geen verrassing dat verzwaarde dekens ook effectief kunnen zijn voor het verlichten van angstsymptomen. 

Onderzoek toont aan dat verzwaarde dekens een “gevoel van een stevige knuffel, vasthouden, inbakeren of masseren” geven dat zeer geruststellend kan zijn. Deze effecten kunnen iedereen die door stress en angst gaat helpen hun symptomen te beheersen en zich meer ontspannen en geaard te voelen. 

Volgens een systematisch onderzoek naar de voordelen van verzwaarde dekens bij het beheersen van angst en slapeloosheid, kunnen verzwaarde dekens effectieve hulpmiddelen zijn om angst te verlichten.

3. Ze kunnen het algemene welzijn van mensen met autisme en ADHD verbeteren.
Verzwaarde dekens kunnen verschillende lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen bieden voor mensen met ADHD en autisme, en er zijn talrijke studies die dit bevestigen. 

Uit een studie uit 2010 waarin het gebruik van verzwaarde dekens om slaapproblemen bij 21 kinderen met ADHD aan te pakken werd onderzocht, bleek dat bollendekens kinderen met ADHD kunnen helpen sneller in slaap te vallen, de totale slaapduur te verlengen en het aantal keren dat zij ’s nachts wakker worden te verminderen. 

In een studie gepubliceerd in Pediatrics, het officiële tijdschrift van de American Academy of Pediatrics, werd daarentegen vastgesteld dat kinderen met autisme die ernstige slaapstoornissen hadden, geen veranderingen vertoonden in de slaapmetingen. Toch bleek uit de studie dat ouders en kinderen hoe dan ook de voorkeur geven aan het gebruik van verzwaarde dekens. 

Bovendien bleek uit een studie uit 2014 dat verzwaarde vesten (met dezelfde effecten als de verzwaarde dekens) kinderen met ADHD kunnen helpen bij het ontwikkelen van impulscontrole, focus, aandacht, verwerkingstijd en hun vermogen om actief deel te nemen aan een leeromgeving. Een andere studie beveelt verzwaarde dekens aan voor het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen met ADHD. 

4. Ze bevorderen diepe ontspanning. 
Zoek je iets dat je kan helpen je gekoesterd, veilig en comfortabel te voelen, zodat je je beter kunt ontspannen? De verzwaarde deken kan ook feel-good hormonen produceren, zoals oxytocine, serotonine en dopamine, die positieve emoties of een gelukkig gevoel oproepen – waardoor de gebruiker zich onder de dekens bovenop de wereld en tegelijkertijd veilig kan voelen. Het kan ook cortisol, het stresshormoon, verminderen, zodat het lichaam kan uitrusten en herstellen. 

Bovendien meldden deelnemers aan een onderzoek naar de therapeutische voordelen van diepe drukstimulatie met een verzwaarde deken dat ze een “gevoel van ontspanning” voelden bij het gebruik van de verzwaarde dekens. 

5. Ze kunnen de slaap bevorderen. 
Verzwaarde dekens zijn knus volgens de experts van Wooninformatie.nl. Dus, als je moeite hebt met slapen, kunnen ze de remedie zijn die je mist. Verzwaarde dekens kunnen bij gebruik fysiologische processen in het lichaam activeren die helpen bij het tot rust komen voor een goede nachtrust. 

Een studie uit 2020 suggereert dat verzwaarde dekens de slaapgezondheid en de activiteit en alertheid overdag kunnen verbeteren bij mensen met een depressieve stoornis, bipolaire stoornis, gegeneraliseerde angststoornis of ADHD. 

De studie onderzocht de effecten van verzwaarde dekens bij 120 mensen met depressie, bipolaire stoornis, angst en ADHD. En na vier weken werd een significante verbetering gevonden in hun slapeloosheidssymptomen. Een follow-up fase van 12 maanden van de studie bevestigde het voordeel op lange termijn van verzwaarde dekens op de slaap. Het bleek dat deelnemers die de dekens bleven gebruiken de slaapvoordelen behielden, terwijl patiënten die alleen de verzwaarde dekens gebruikten een vergelijkbare verbetering in slapeloosheidssymptomen hadden als de deelnemers na de vier weken. 

https://www.vlwonen.nl/voordelen-zwaartedekens

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten