4 dak reparatie tips om je voor te bereiden op de winter

VL wonen

De winter is een zware tijd voor je dak, de gure wind en het ijs kunnen kleine gebreken snel doen ontsporen in grote ongemakken. Het is dan ook aan te raden om voor het aanvangen van de winter nog snel –op zijn minst- een jaarlijkse controle te doen om deze gebreken op te merken en natuurlijk ook best aan te pakken voor koning winter zijn intrede doet.

TIP 1: CONTROLEER JE DAKGOTEN

Hier moet een dak onderhoud eigenlijk altijd beginnen, bladafval kan zich tijdens de herfst verzamelen en verhinderen dat het regenwater kan aflopen. Deze poelen zullen in de winter bevriezen en daardoor de goten maar ook de dakrand kunnen beschadigen. Controleer ook je afvoerpijpen op barsten of scheuren, dit kan je eenvoudig tijdelijk fixen met wat isolatietape en dan later tijdens dakwerken grondig aanpakken.

TIP 2: WARMTEVERLIES BEPERKEN

Wist je dat je tot 30 procent van de warmte in je huis via je dak verliest? Dan is een kleine dak reparatie om dit te beperken eigenlijk best wel een goede investering niet? Het grootste verlies is steeds via de aansluitnaden die je hebt met de gevel, de nok of het dak. Glaswol of isolatiestrips kunnen hier een oplossing bieden.

TIP 3: ROOKKANALEN AFSLUITEN

Eens je je dak optimaal hebt kunnen isoleren vergeet dan niet dat er meestal nog een groot gat openblijft waarlangs je warmte laat ontsnappen: de schoorsteen of een ander rookkanaal. Dit verlies is simpel te beperken door de installatie van een luchtklep, of als de schoorsteen enkel nog maar decoratief is kan u gebruik maken van een schoorsteenballon om hem af te dichten.

TIP 4: STEL EEN DAKRENOVATIE NIET UIT

Zie je tijdens je inspectie duidelijke gebreken zoals een gebarsten dakpan, een scheur in je dakbedekking of een ander probleem pak het dan onmiddellijk aan. Een strenge winter kan deze problemen echt uitvergroten. Daarom moet je niet dadelijk een volledige dakrenovatie plannen, enkele tijdelijke lapmiddeltjes kunnen voldoende zijn om de winter door te komen. Maar laat ze zeker niet langer aanslepen dan nodig om structurele schade te vermijden.

Heb je vragen over dakwerken of dakrenovatie twijfel dan niet om al je vragen te stellen aan de vakmannen van Limas@Home. Wij zijn beschikbaar voor vrijblijvend advies of een offerte, en staan u graag bij op een correcte en tijdige manier.

http://www.limasathome.be/nl/blog/4-dak-reparatie-tips-voor-winter

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten