VL Wonen
Woningen

Zoveel eigen vermogen heb je nodig voor een eigen huis

Het kopen van een huis brengt veel kosten met zich mee. De huizenprijzen tonen immers aan dat je hoge bedragen moet betalen om überhaupt een huis te kunnen kopen. Dankzij een hypotheek hoef je niet het volledige bedrag zelf neer te tellen. Echter wordt er ook van uit gegaan dat je nog eigen vermogen meebrengt. Er komen namelijk ook nog andere kosten bij kijken, welke niet meegefinancierd kunnen worden bij het afsluiten van een hypotheek. Gemiddeld genomen moet er een bedrag van vier tot zes procent van de koopsom paraat liggen.

 

Een aantal kostenposten

Het eigen vermogen is het geld dat je zelf beschikbaar stelt om jouw nieuwe woning aan te kopen. Zo kun je denken aan het geld dat op jouw spaarrekening staat of de overwaarde die je hebt verdiend aan de verkoop van de oude woning. Schenkingen vallen ook onder een eigen vermogen. Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om zonder eigen inleg de woning te kopen. Alleen de koopsom mag namelijk gefinancierd worden. In dit geval moet je onder andere de kosten koper zelf betalen. Dit is het bedrag voor de notaris en de overdrachtsbelasting. Er zijn echter ook nog kosten voor de makelaar van toepassing.

 

De maandlasten kunnen verlagen

Het eigen vermogen zorgt er niet alleen voor dat je de kosten kunt dekken die je niet kunt meefinancieren bij een hypotheek, maar ook dat je hiermee jouw maandlasten kunt verlagen. Je hoeft hierdoor namelijk geen hoge hypotheek meer te nemen. Wel moet je er altijd rekening mee houden dat het hypotheekadvies dat je krijgt niet gratis is. Ook dit mag nooit onder de hypotheek vallen, waardoor je hier wederom een eigen bedrag voor vrij moet maken. Jouw eigen vermogen is daarom belangrijk bij de aankoop.

Ben je van plan om een huis te kopen of verbouwen? Als starter, of als doorstromer op de huizenmarkt? Wunder Verzekeringen is de hypotheekadviseur in Deventer en omgeving.

Gerelateerde artikelen

Aannemer in Leiden

Ondernemen vanuit huis: wat te doen met bedrijfsafval?

Waarvoor kun je een slotenmaker allemaal inschakelen?

Zelf een schuur bouwen

De gevolgen van geluidsoverlast op de werkplek

Opbouw stopcontact