Zelf bier brouwen? Dit heb je allemaal nodig!

Als je dit leest, ben je misschien geïnteresseerd in zelf bier brouwen. Nou, we zijn hier om te helpen! Bier brouwen is erg leuk en het proeven van het eindproduct maakt je heel trots (zeker als het goed uitpakt)! In deze blogpost behandelen we alle producten die je nodig hebt om zelf bier te brouwen!

Een schrootmolen

Een belangrijk ingrediënt voor het maken van bier is het extraheren van het zetmeel uit de mout. Dit proces begint door eerst de mout te schrapen zodat deze door een molen gaat. Om ervoor te zorgen dat de mout voldoende gebroken is, maar niet te fijn, raden we je aan om een husky-variant te kiezen. De kaf zal fungeren als een natuurlijk filterbed (wat lekker grof is) Er is ook siroop verkrijgbaar, dus zelf mout schrapen is niet meer nodig. Het is natuurlijk wel een stuk leuker om alles zelf te maken!

Een (hele) grote pan of ketel

Een belangrijk onderdeel van het brouwen van bier is je pan of ketel. Hoe groter de pan/ketel hoe meer bier je kunt brouwen! Wij adviseren echter om een ketel aan te schaffen zodat je zeker weten goed zit. Een ketel kun je in allerlei maten kopen. Persoonlijk vind ik het ketel van 30liter handig, dan is je ketel zeker groot genoeg. Dit betekent echter niet dat je 30liter hoeft te brouwen.

Een wekker of telefoon met timer

Indien je bent aangekomen bij het maischen moet je goed de tijd in de gaten houden. het is daarom handig om een goede timer te hebben. Je kunt hiervoor uiteraard een timer op je telefoon aanzetten, maar dit werkt niet voor iedereen even handig. Het alarm moet worden ingesteld en duidelijk zichtbaar zijn. Anders wordt het al snel een ramp!

Thermometer voor hoge temperaturen

Bij het brouwen van bier zal je regelmatig de temperatuur moeten meten. Het is van belang dat je een goede thermometer hebt die hoge temperaturen kan verdragen.

Soortelijk Gewicht meter

Het soortelijk gewicht is een maat voor de vaste stoffen die in het wort zitten. Deze, inclusief suikers, die zullen worden gefermenteerd. Door deze voor en na de fermentatie te meten en in een formule te gieten, kun je ze berekenen.

Een koeler

Na het koken van het wort moet het snel worden afgekoeld om besmetting te voorkomen. Als er niet voor wordt gezorgd, kunnen er bacteriën binnendringen die een door de brouwerij veroorzaakte ziekte kunnen veroorzaken. Wil je liever niet rommelen met een pan die vol staat met water of die vol moeten lopen, koop dan een spiraal- of bordenkoeler. Hierdoor koelt het wort veel sneller af. Tip: het water dat uit de koelboxen komt is warm! Vang dit op, zodat je direct warm water hebt om schoon te maken.

Belangrijk: Een gistingsvat met waterslot

Nadat je gebrouwen hebt, is het tijd om de gistingstank te vullen met het wort en de gist. Gist leeft en zet suikers om in CO2 en alcohol in deze tank. Er moet een waterslot op zitten – vergeet niet om je vat niet te laten ontploffen! Dit zorgt ervoor dat eventuele kooldioxide kan ontsnappen, maar dat er geen zuurstof en bacteriën bij komen.

Tot slot: flesjes om je bier in te doen

Zodra het bier uit het vast komt mag het worden afgevuld. Dit kun je bijvoorbeeld in flesjes of vaatjes doen. Het is echter wel een lastig klusje dus doe het voorzichtig!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten