Wat is een grootboekrekening?

Vaak als je begint met een administratie voeren, word je overvallen door heel veel verschillende termen. Om gek van te worden. Vaak is het zo dat termen niet zo ingewikkeld zijn, maar vooral ingewikkeld lijken. We lijken het wel eens verleerd te zijn, gewoon in Jip en Janneke taal dingen uitleggen. Sommige woorden lijken alleen niet zozeer moeilijk, om alleen maar indruk te maken. Soms is een woord nu eenmaal handiger, omdat het snel een begrip uitlegt. Wil je weten hoe het zit met het begrip grootboekrekening?

Wat is het?

In een grootboekrekening staan gelijksoortige uitgaven- en inkomstenposten bij elkaar in een lijst. Leuk, maar waarschijnlijk maakt dit nog niet zoveel duidelijk. Een grootboekrekening is een balansrekening of een resultaatrekening. Met een resultaatrekening maak je inzichtelijk of je winst of verlies hebt gemaakt.

In een balansrekening heb je twee zijden. Links staan de bezittingen en rechts staan de schulden. Het bedrag van links en rechts bij elkaar opgeteld, moet altijd 0 zijn. Logisch natuurlijk. Want, als je bijvoorbeeld geld over hebt op jouw bankrekening omdat je met jouw bedrijf winst hebt gemaakt is dat een vorm van bezit (activa). Het is de basis die je meekrijgt met een economie les. Hiermee krijg je dus een mooi inzicht van de geldstromen.

Kortom wat is een grootboekrekening? Dit is dus een resultaatrekening of een balansrekening. Met de term grootboekrekening laat je dus in het midden of het om een resultaatrekening gaat of om een balansrekening.

Het grootboek

Alle grootboekrekeningen bij elkaar noemt men dan weer het grootboek. Met een grootboek krijg je dus inzicht in de financiële stromen van bijvoorbeeld een bedrijf. Soms gebruikt men trouwens in plaats van het woord grootboek, het woord grootboekrekeningschema. Wat het betekent? Hetzelfde.

Boekhouder Den Haag

Kom je er niet uit met jouw grootboekrekening? Dan kun je altijd nog een boekhouder in Den Haag of elders zoeken. Hierbij gaat het hier bewust over een boekhouder in Den Haag of elders. Het is namelijk slim om een boekhouder in jouw eigen omgeving te kiezen. Dat zorgt voor korte lijntjes. Dus woon je in Den Haag en zoek je een boekhouder voor jouw grootboekrekening? Zoek dan naar een boekhouder in Den Haag.

https://mikaplus.nl/administratie/boekhouder-den-haag/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten