Wat is de functie van silicium & zijn druppels goed?

De functies en eigenschappen van silicium zijn veelzeggend. Silicium, dat betrokken is bij veel stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam, krijgt in de vorm van kiezelzuur allerlei verschillende functies. In dit artikel nemen we de belangrijkste functies met je door en antwoord op de vraag of silicium druppels goed en gezond zijn.

Wat is silicium?

Silicium is een mineraal dat veel in de natuur voorkomt. Silicium bestaat uit één atoom silicium gebonden aan twee zuurstofatomen, namelijk chemisch siliciumdioxide (siO2). Silicium is een metalloïde wat betekent dat het de eigenschappen heeft van zowel metaal als geen metaal.

Silicium is in het menselijk lichaam aanwezig en de hoeveelheid vermindert (net als bij collageen) hoe ouder we worden. Veel oudere mensen merken daardoor baat te hebben bij silicium supplementen aangezien zij verschillende gewrichts- en botaandoeningen kunnen hebben.

Wat zijn silicium druppels?

Silicium druppels zijn door supplementen bedrijven ontwikkeld ter ondersteuning van de inwendige gezondheid en uiterlijke schoonheid. Het bevat silicium, MSM, zink, borium, OPC en selenium. Dit zijn stoffen die volgens de makers goed zijn voor botten, bloedvaten, huid, nagels en haren.

Wat doet silicium?

Silicium speelt een belangrijke rol bij de vorming van bindweefselstructuren van de huid en zorgt eveneens voor de elasticiteit van kraakbeen, pezen en ligamenten. De voedingsstof wordt dus niet alleen structureel aangetroffen in bindweefsel en in pezen, botten en kraakbeen, maar kan ook worden aangetoond in haar en nagels. Het is een hoofdbestanddeel van de botvormende cellen en wordt in verband gebracht met vitamine D. Het mineralisatieproces van de botten wordt door silicium versneld.

Silicium speelt ook een belangrijke rol bij de wondgenezing. Het ultra-trace element ondersteunt de vorming van bindweefsel en bindweefselvezels door de activiteit van het enzym prolyl hydroxylase te beïnvloeden.

Studies

Studies hebben ook aangetoond dat silicium in zijn organische vorm als kiezelzuur een positief effect heeft op de dikte van het haar en de vochtigheid van de huid. Kiezelzuur wordt ook gebruikt bij chirurgische wondverzorging.

Silicium tekort & mogelijke gevolgen

Een tekort aan silicium kan verschillende lichamelijke reacties oproepen en klachten veroorzaken. Het treedt op wanneer de dagelijkse hoeveelheid silicium in de voeding te laag is om de dagelijkse behoefte voor de noodzakelijke stofwisselingsprocessen te dekken.

Reacties kunnen echter ook optreden wanneer de door het lichaam benodigde hoeveelheid silicium verhoogd is door factoren als leeftijd, eerdere ziekten of veranderde levensomstandigheden en niet meer gedekt kan worden door een gewone volwaardige voeding. Een tekort aan silicium wordt vaak waargenomen samen met een tekort aan andere mineralen en vitaminen.

Verschillende onderzoekers vermoeden dat chronische blootstelling aan aluminium ook de biologische beschikbaarheid van silicium in het lichaam aantast. Een tekort aan silicium kan dus hele verschillende lichamelijke reacties oproepen.

Extreem lage niveaus van silicium in het haar worden ook in verband gebracht met oogziekten, vooral degeneratie van het netvlies. Daarnaast wordt osteoporose in verband gebracht met een laag siliciumgehalte. Silicium supplementen worden ook vaak aanbevolen bij afnemende huidelasticiteit, dun haar, haaruitval, broze nagels en weefselveroudering. Interessant dus en wekt interesse voor levende cellen

Hoe wordt een silicium niveau bepaald?

Of er voldoende of te weinig silicium aanwezig is, kan gecontroleerd worden met een bloedtest. Een zelftest met laboratoriumbeoordeling om de siliciumstatus te bepalen is ook mogelijk. Een eventuele onder- of overmaat kan worden vastgesteld aan de hand van het haar of de vingernagels.

Mogelijke tegenmaatregelen voor onvoldoende aanvoer van silicium

Silicium producten zijn verkrijgbaar in de vorm van voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Silicium is in verschillende vormen in de handel verkrijgbaar. Als natuurlijk product is het ultra-trace element bijvoorbeeld verkrijgbaar in de vorm van paardenstaartthee of brandnetelthee.

Silicium druppels kopen

Opmerkelijk hoge siliciumgehaltes zijn ook te vinden in producten met bamboe. Daarnaast wordt het mineraal vaak aangeboden als voedingssupplement in de vorm van plantenextracten, plantengels, capsules of ook in tabletvorm en een basismengsel met siliciumdioxide. Je kunt uiteraard ook goede silicium druppels kopen bij Vitamines.com, een webshop die de laatste tijd hard aan de weg aan het timmeren is en een goede collectie van druppels met silicium op hun website heeft staan.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten