Kraan kapot? Zo repareer je hem!

watertap686958_1280

Heb je problemen met je keukenkraan, badkamerkraan of een andere kraan in huis? Heb je bijvoorbeeld een lekkage of komt er niet goed water uit je kraan? Dan is dit het moment om je kraan te repareren. Dit is een vrij eenvoudig klusje, dat je in principe prima zelf kunt doen. In dit artikel hebben we alle stappen voor het repareren van een kraan voor je op een rijtje gezet. Heb je hier geen zin in, of lukt het niet met onderstaande stappen? Overweeg dan een goede loodgieter in te schakelen.

Stap 1: Wat je nodig hebt

Voordat je aan de slag gaat, zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt. Je hebt mogelijk een verstelbare moersleutel, een schroevendraaier, een nieuwe kraanleertje of -cartridge en loodgieterstape nodig. Deze materialen zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.

Stap 2: Sluit de watertoevoer af

Voordat je begint met de reparatie, moet je de watertoevoer naar de kraan afsluiten. Meestal bevindt de afsluitkraan zich onder de gootsteen. Draai de kraan met de klok mee om het water volledig af te sluiten.

Stap 3: Demonteer de kraan

Nu je de watertoevoer hebt afgesloten, kun je de kraan demonteren. Verwijder de kraanknop door de schroef los te draaien waarmee deze is bevestigd. Gebruik vervolgens de moersleutel om de moer los te draaien waarmee de kraan aan de wastafel of gootsteen is bevestigd.

Stap 4: Controleer de kraanleertjes of -cartridge

Een veelvoorkomende oorzaak van een lekkende kraan zijn versleten kraanleertjes of -cartridges. Controleer deze onderdelen zorgvuldig en vervang ze indien nodig. Verwijder de oude leertjes of cartridge en vervang ze door nieuwe exemplaren. Zorg ervoor dat je de juiste maat en het juiste type koopt dat past bij jouw kraanmodel.

Stap 5: Monteer de kraan opnieuw

Na het vervangen van de leertjes of cartridge, monteer je de kraan opnieuw. Bevestig de kraanmoer stevig met behulp van de moersleutel en plaats de kraanknop terug op zijn plaats. Zorg ervoor dat alles goed is vastgedraaid.

Stap 6: Test de kraan

Voordat je de watertoevoer weer opent, is het belangrijk om de kraan te testen. Draai de watertoevoer langzaam open en controleer of er geen lekken meer zijn. Zorg ervoor dat de kraan soepel opent en sluit zonder problemen. Als er nog steeds lekken zijn of als de kraan niet goed functioneert, is het slim een professionele loodgieter te bellen. We wensen je veel succes!

https://srtinstallatie.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten