Kosteloos WOZ bezwaar maken?

In Nederland wordt de waarde van onroerende zaken, zoals huizen en bedrijfspanden, bepaald door de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Elke eigenaar van een onroerende zaak ontvangt jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente, waarin de waarde van de woning wordt vastgesteld. Deze waarde heeft invloed op belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Als je van mening bent dat de vastgestelde WOZ-waarde onjuist is, is het gelukkig mogelijk om kosteloos bezwaar te maken. Maar hoe werkt dat precies en zit er ergens een addertje onder het gras? Lees verder om te ontdekken waarom het maken van WOZ bezwaar volledig gratis is.

Hoe werkt het maken van bezwaar?

Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde, kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit moet binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking gebeuren. Het goede nieuws is dat bezwaar maken volledig kosteloos is en je het eenvoudig online kunt indienen. Zodra de gemeente het bezwaarschrift heeft ontvangen, zal er een herbeoordeling plaatsvinden van de vastgestelde waarde. Hierbij wordt gekeken naar vergelijkbare woningen in de omgeving en specifieke kenmerken van jouw woning, zoals grootte, staat van onderhoud en locatie. Vervolgens zal de gemeente een uitspraak doen over het bezwaar. De waarde kan worden aangepast naar aanleiding van het bezwaar, maar het kan ook zijn dat de waarde gehandhaafd blijft.

Waarom zou je bezwaar maken?

Er zijn diverse redenen waarom je bezwaar zou kunnen maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Ten eerste kan de waarde te hoog zijn ingeschat, wat resulteert in een te hoge OZB-aanslag en inkomstenbelasting. Dit heeft ook invloed op andere belastingen, zoals erfbelasting en schenkbelasting.

 

Daarnaast kan het voorkomen dat de vastgestelde waarde juist lager is dan de werkelijke waarde, bijvoorbeeld als gevolg van achterstallig onderhoud of andere factoren die de waarde beïnvloeden.

 

Het kan ook voorkomen dat de vastgestelde waarde niet overeenkomt met de marktwaarde van vergelijkbare woningen in de omgeving. In dat geval is het verstandig om te kijken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die recentelijk zijn verkocht. Als de vastgestelde waarde hoger is dan die verkoopprijzen, is het raadzaam om bezwaar te maken.

Hoe kan het gratis zijn?

Wanneer de WOZ-waarde wordt verlaagd, betaalt de gemeente de proceskosten. Dit is wettelijk verplicht. Als het bezwaarschrift wordt afgewezen en de WOZ-waarde wordt niet verlaagd, draagt MaakWOZbezwaar.nl de kosten van de procedure (WOZ bezwaar no cure no pay). Op deze manier kun je zonder financieel risico kosteloos bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten