Inductie kookplaat – goedkoper koken?

Het koken met een inductie kookplaat heeft vele voordelen ten opzichte van het koken op gas en het is bovendien op meerdere opzichten voordeliger. Steeds meer mensen stappen dan ook over op elektrisch koken in plaats van koken op een gasfornuis.

Maar wat zijn deze voordelen dan precies en wat is de beste inductie kookplaat om nu te kopen? Lees er alles over in dit artikel.

Wat is inductie en wat kost het

Met een inductie kookplaat kook je niet op gas maar elektrisch. Het koken op elektriciteit in plaats van op gas heeft veel voordelen. Zo is de verbranding van gas bij het koken niet goed voor het milieu. Het aardgas dat het meest gebruikt wordt voor het koken op gas raakt op een gegeven moment op. Daarnaast kan koken op gas gevaarlijk zijn vanwege het gevaar op gasexplosies en vergiftiging door koolmonoxide. Verder wordt jouw gasrekening een stuk lager bij het elektrisch koken. Het is dus niet zo vreemd dat veel mensen overstappen naar het koken met elektriciteit. Als het gaat om koken met elektriciteit is de inductie kookplaat de beste keuze. Dit komt doordat een inductie plaat een stuk minder stroom gebruikt dan andere soorten elektrische kookplaten. Wanneer je dan ook nog eens gebruik maakt van groene stroom, is het koken met een inductie kookplaat duurzamer omdat je dan kookt zonder CO2-uitstoot.

Het koken op een inductie kookplaat kost een huishouden per jaar gemiddeld 175 kWh. Het koken op een inductie kookplaat kost je per jaar per huishouden zo’n €35,- en koken op gas €20,-. Bij het aanschaffen van een nieuwe kookplaat betaal je vaak iets meer voor een inductie kookplaat dan een gaskookplaat maar dan heb je ook enkele voordelen die je anders niet zal hebben.

Voordelen inductie kookplaat

Het koken met een inductie kookplaat heeft zoals genoemd meerdere voordelen. Een inductie kookplaat is het meest zuinig. Vergeleken met andere soorten kookplaten is het energieverlies bij inductie koken het laagste. Omdat je niet meer op gas kookt zal jouw gasrekening lager worden en bovendien is het veiliger.

Een inductie kookplaat zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat. Een inductie kookplaat zal namelijk alleen de pan verwarmen. Na het koken koelt de kookplaat ook weer snel af. Hierdoor is het verbruik een stuk lager en is het koken veel veiliger. Er zijn namelijk geen vlammen. Dit zorgt ervoor dat er geen verbrandingsgassen vrijkomen die de lucht vervuilen.
Bij een inductie kookplaat kun je de temperatuur heel eenvoudig en precies zelf instellen. Daarnaast kun je het gas niet aan laten staan bij een inductie kookplaat en wordt de kookplaat niet heet wanneer er geen pan op staat waardoor inductie koken een stuk veiliger is.

Inductie kookplaat kopen?

Er zijn verschillende soorten inductie kookplaten op de markt. Je hebt bijvoorbeeld inbouw inductie kookplaten, inbouw met afzuiging, met een fornuis of losstaande inductie kookplaten. Wil jij graag meer informatie over geïntegreerde afzuiging? Lees op inductiekookplaat.info alles over inductie kookplaat met afzuiging.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten