Barbecueën op gas

De liefhebbers van barbecues zijn in twee groepen te verdelen: de liefhebbers van een gas BBQ en die van een houtskool BBQ. Beide soorten BBQ’s werken uitstekend, maar er zijn wel flinke verschillen tussen de beide soorten. Een basismodel houtskool BBQ kost slechts een paar tientjes en die kunt je opgevouwen overal mee naartoe nemen. Een gas BBQ is een groot apparaat. Om het aan te schaffen moet je rekening houden met een prijs van circa € 300. Naast het prijsverschil zijn er ook flinke verschillen in de wijze van bereiden van het voedsel en in de smaak van de bereide producten.

Wat is een gas BBQ?

Het bereiden van voedsel op een gas BBQ gebeurt met branders die gebruik maken van butaan of propaan, dat in een gasfles zit. Nadat de brander is aangestoken duurt het ongeveer een kwartier voordat het rooster warm genoeg is om te beginnen met bakken. Bij een gas BBQ heb je veel controle over de temperatuur, want die kan met een paar draaiknoppen worden geregeld. Het vlees dat wordt gebakken heeft veel smaak, maar die wijkt nauwelijks af van de smaak die je in de keuken krijgt. Bij een houtskool BBQ krijgt het vlees een wat rokerige aroma.

Gas BBQ: de voor- en nadelen

Of je kiest voor een gas BBQ of één op houtskool maakt niet uit, want op beide apparaten kun je prima barbecueën. Het voordeel van een gas BBQ is, dat die wat gemakkelijker schoon te maken is dan een BBQ op houtskool. Een ander voordeel is, dat je door de regelbare temperatuur meer controle hebt over het bakken. Een nadeel van een gas BBQ is, dat het altijd een erg groot apparaat. Als je zo’n BBQ koopt moet je daar ruimte voor hebben om hem op te slaan. Want een gas BBQ kan niet het hele jaar door buiten blijven staan.

Is gas duurder dan houtskool?

Als er een nieuwe gasfles voor de BBQ moet worden gekocht kost dat vrij veel, in elk geval veel meer dan een zak briketten voor een houtskool BBQ. Een gasfles gaat echter veel langer mee dan een zak briketten. Als je dit over een lange periode uitrekent, zal blijken dat het barbecueën op gas goedkoper is dan op houtskool. Als je maar een paar keer in het jaar de barbecue aanzet heb je daar niet zoveel aan, want dan worden de kosten over een te lange periode uitgesmeerd.

Aandachtspunten voor het kopen

Bij het kopen van een gas BBQ zijn er een paar aandachtspunten. Als je besluit om een BBQ van een goed merk te kiezen, zoals Weber, napoleon of Baron, zijn er geen kwaliteitsissues. Wel is de grootte van het rooster van belang. Als je vaak met veel mensen wilt barbecueën is een groot rooster erg prettig. Ook kun je je voordeel doen door de juiste accessoires te kiezen. Het is bijvoorbeeld erg handig om voor een BBQ te kiezen waar een thermometer is ingebouwd. Een andere handige accessoire is een zijbrander, waar je een ander gerecht op warm kunt maken.

Tip: Bestel voordelig jouw barbecue online via BBQ-deal.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten