Huizenprijzen Maastricht

Slecht nieuws voor starters die een huis zoeken in Maastricht. In deze blog gaan we het hebben over de staat van de huizenmarkt Maastricht.

De huizen prijzen staan op het hoogste punt ooit. Dat komt omdat er een woningtekort is in Nederland. In begin jaren 90 is er ook zo’n tekort, waardoor woningprijzen sterk stegen. Koopwoningen in de middenklassen liepen toen sterk op. Dat kwam voornamelijk door de hypotheekrente aftrek, waarmee Nederlanders makkelijker een duurder huis konden kopen. De politiek weigerde des tijd geen actieve herinnering te hebben aan het ontstaan van het probleem en het onderwerp werd een taboe. Wat eerder in de oliecrisis gebeurde, gebeurde in de jaren 90 opnieuw. Banken verleenden onverantwoordelijk hoge leningen.

Aan dit probleem werd uiteindelijk zo lang niets gedaan dat de woningmarkt instortte door de bankencrisis. Huizenprijzen daalde in 2008 razendsnel. Meer dan één miljoen huishouden staan in 2011 in het rood. Veel mensen die eigenlijk toe waren aan een verhuizing, besloten hierdoor te wachten. En plots werd ook de politiek wakker, want ja. Boze mensen. Plotseling worden de eisen voor het afsluiten van een hypotheek een stuk strenger. Iets met een kalf en een put. Het kwaad was al geschiet, dit was enkel olie op vuur gooien. Mesonen stonden met een bek vol tanden, want er was nog geld, nog aanbod, nóg een situatie voor starters om een huis te kopen.

 

Door de dalende huizenprijzen, daalden ook de rente op leningen. Na een sleur van 5 jaar, krabbelt de huizenmarkt in 2013 weer een beetje op. In 2022 wordt van die stijging een ongekend hoogtepunt behaald.

 

Huizenmarkt Maastricht

In Maastricht wonen er van heel Limburg (1.117.201 mensen) 10.88% van de mensen. Dat zijn er 121.575. De populatie van Maastricht is dit jaar gestegen met 0.1%. Van die inwoners verkochten er in mei de meeste mensen hun woning. Dat waren er 62.

 

Gemiddelde huizenprijs in Maastricht

De gemiddelde vraagprijs van een huis in Maastricht is 340.00 euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van de laagste gemiddelde vraagprijs in februari. Toen was de gemiddelde huizenprijs 270.000. De gemiddelde vierkantemeterprijs in de gemeente Maastricht is 3162 euro per vierkante meter.

 

Woningaanbod Maastricht

Het woningaanbod in Maastricht is fors gestegen sinds vorig jaar. Het woningaanbod is zelfs verdriedubbeld. Op dit moment staan er 221 huizen te koop in Maastricht. Gemiddeld wordt er 13% van de keren overboden op een huis. Er zijn per huis zo’n 58 geïnteresseerden in Maastricht.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten