Hoe weet ik of mijn accu aan vervanging toe is?

De accu van je vervoermiddel moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Als je een nieuwe accu koopt, zal de fabrikant meestal aangeven hoe lang deze accu ongeveer mee zal gaan. Maar de verwachte levensduur van een accu en de tijd waarna een accu aan vervanging toe is, is niet altijd gelijk. De levensduur kan aangetast worden door bijvoorbeeld verschillende weersomstandigheden. Daarnaast kan het zijn dat je accu niet altijd helemaal kan opladen, bijvoorbeeld als je alleen maar korte stukjes rijdt. Hierdoor kan je accu soms sneller achteruitgaan dan je misschien had verwacht. Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je aan toe bent, lees je in deze blog wanneer je vervoersmiddel toe is aan een nieuwe accu.

Het is belangrijk om goed te kijken naar het verschil tussen een lege accu en een kapotte accu. Een accu kan door verschillende redenen leeglopen, bijvoorbeeld als je de lampen aan hebt laten staan. Dan kan het gebeuren dat je ’s ochtends niet weg kan rijden, omdat je accu leeg is. Dit betekent gelukkig niet dat je accu kapot is. Gebruik startkabels of een oplader om je accu weer aan de praat te krijgen.

Als je accu regelmatig leeg is, zonder dat je bijvoorbeeld je lichten aan hebt laten staan, kan dit een teken zijn van veroudering. Als je merkt dat je accu minder goed gaat werken dan hiervoor, doordat hij bijvoorbeeld minder snel opstart, gaat je accu achteruit. Op dit moment moet je er rekening mee gaan houden dat je accu misschien niet meer heel lang meegaat. Hij hoeft dan nog niet direct vervangen te worden, maar kan binnenkort wel kapot gaan.

Als de accu van kleur veranderd is, of gekleurde vlekken heeft gekregen, is er waarschijnlijk iets mis. Vaak is dit een onderliggend probleem wat ervoor kan zorgen dat de accu kapot gaat. Bruine vlekken kunnen bijvoorbeeld komen door roest. Gele of witte vlekken kunnen een teken zijn van lekkende onderdelen.

Wanneer je accu opgezwollen is, moet je hem direct vervangen. Dit is vrijwel altijd teken van een onderliggend probleem en het kan gevaarlijk zijn om daar nog langer mee door te rijden. Op dit moment moet je dus zeker een nieuwe accu kopen.

Bij veel leveranciers kan je kiezen uit een groot assortiment accu’s. Zo is er bijvoorbeeld een AGM accu, een Gel accu of een Lithium accu. Allemaal met hun specifieke eigenschappen. Informeer dus eerst goed welke accu voor jouw vervoermiddel geschikt is.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten