Hoe je bomen veilig laat kappen

Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Er gebeuren nog steeds nare ongelukken doordat mensen ondoordacht een boom laten kappen. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je bomen veilig laat kappen. Veel mensen onderschatten wat er komt kijken bij het kappen van een boom. Wil jij bomen veilig laten kappen? Lees dan deze tips.

Jouw bomen zijn jouw verantwoording

Heb je bomen op jouw grond staan? Dan is het goed om je ervan bewust te zijn dat gevolgen veroorzaakt door jouw bomen, onder jouw verantwoordelijkheid vallen. Dat kan je wel eens aan het denken zetten. Sommige bomen staan vanuit het veiligheidsoogpunt gezien, niet op een gunstige plek. Ook dan is het slim om uit te zoeken hoe je bomen veilig laat kappen.

Techniek

Meestal wordt er bij het kappen van een boom ervoor gekozen om de boom klimmend te kappen. Dit houdt in dat de boom dan van boven naar beneden tak voor tak wordt afgebroken. Als je dit doet, zeggen ze ook wel dat je een boom geveld hebt. Het voordeel van deze techniek is dat de delen van de boom zo makkelijk verwijderd en afgevoerd kunnen worden. Daarnaast is het vaak ook een hele veilige manier van kappen. Voorwaarde hierbij is natuurlijk wel dat diegene die de boom kapt geschikt materiaal gebruikt en de juiste expertise heeft.

De vrije val is een techniek die ook wel eens wordt gebruikt. Uiteraard is daarbij het van belang dat de boom niet ergens op kan vallen. De boom moet dan dus op een open plek staan. Belangrijk is dat diegene die de boom kapt hierbij een helm draag en beschermende kleding. Immers is er nooit helemaal een garantie voor naar welke kant de boom gaat vallen.

Zelf kappen?

Zelf kappen is een behoorlijk risico. Het wordt dan ook eigenlijk afgeraden. Laat het door een specialist doen. Niet alleen voor de veiligheid op jouw eigen grond, bijvoorbeeld voor jouw huis. Maar ook daaromheen: wat te denken van jouw eigen veiligheid of van de veiligheid voor bijvoorbeeld het huis van de buren, waar de boom misschien op kan vallen?

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten