Het onderhoud van mangohouten meubelen

Mangohout komt van mangoboom. Het hout is sterk en heeft een prachtige warme kleur. Het kenmerkt zich verder door kleurschakeringen. Dit maakt mangohouten meubelen uniek. Elke afwijking in het hout hoort bij het hout en hoort erbij. Het ene stuk hout kan een gele gloed hebben en het andere weer een rode gloed. Je wilt graag bij mangohouten meubelen het zo lang mogelijk mooi houden. Daarom geven wij je wat tips voor het onderhoud van mangohouten meubelen. 

Onderhoud voor mangohout zelf 

Mangohout is sterk en makkelijk in onderhoud. Je kunt het hout schoonmaken met een licht vochtige doek. Verder heeft hout vrijwel geen onderhoud nodig. De oneffenheden en kleurschakeringen horen bij het hout. Je moet deze niet grondig te lijf gaan. Behoud deze oneffenheden en geniet ervan. 

Pas op met 

Voor elk soort hout geldt dat ze niet de beste vrienden zijn met water. Daarom raden we je altijd aan om gebruik te maken van een licht vochtige doek. Gebruik nooit een doek die te nat. Daarnaast moet je uitkijken met schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen met zuren hebben vaak een negatieve invloed op je meubel. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden. Zo zorg je ervoor dat het hout langdurig mooi blijft. 

Kleurintensiteit 

De kleurintensiteit van mangohout is vaak vlak na aankoop zeer intens. De kleur wordt na verloop van tijd minder intens. Dit is normaal en gebeurt ook bij andere houtsoort. De kleur wordt vaak wat grijzer of minder intens. Wil je de kleur bij mangohout weer intens krijgen? Gebruik dan bijenwas. Bijenwas maakt het hout weer donker van kleur en is gemakkelijk aan te brengen. Zo geef het mangohouten meubelen weer wat leven. 

Manghouten meubelen bestaan niet alleen uit mangohout 

Vaak bestaan mangohouten meubelen niet alleen uit mangohout. Ze worden vaak gecombineerd met staal. Dit geeft een industriële look. Het staal bij deze meubelen hebben ook vaak geen extra onderhoud nodig. Houd wel rekening met eventuele roestvorming. Dit kun je alleen vertragen door middel van een poedercoating. Deze coating kun je laten aanbrengen bij een fabrikant. 

Wees bewust 

Mangohouten meubelen zijn duurzaam en kunnen langdurig meegaan. Het is dus ook slim om bewust om te gaan met meubelen. Gooi niet zomaar scherpe voorwerpen zoals sleutels op een mangohouten tafelblad. Maar pas ook op met dranken, hete voorwerpen en ga zo maar door. Door bewust om te gaan met de mangohouten meubelen heb je langer plezier van het meubel. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten