VL Wonen
Woningen

Help, hoe verwijder ik schimmel in de slaapkamer?

Schimmels zijn overal, al merken we ze vaak niet eens op. Het zijn micro-organismen die in een vochtige en vaak warme ruimte kunnen ontstaan waar luchtstromen ontbreken. Niet verwonderlijk  dus dat ze zich gemakkelijk in je huis kunnen nestelen. Terwijl sommige schimmels wat langer de tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen, zijn er een aantal krachtige schimmels die zich in slechts 1 á 2 dagen kunnen ontkiemen tot een actieve schimmelkolonie. Dit proces kan nog worden versneld in warme, vochtige zomermaanden. Schimmels brengen niet alleen schade aan jouw huis, maar ze hebben ook nog eens nadelige effecten voor je gezondheid. Dus weg met die schimmel! In dit artikel zal ik je een aantal handige tips meegeven om schimmel in de slaapkamer te verwijderen en je zo snel mogelijk van deze nachtmerrie te bevrijden!

Schimmel voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Want vergis je niet, schimmels zijn net als onkruid. Als je eenmaal schimmels in huis hebt, dan is het lastig om daar weer volledig vanaf te komen. Ook al lijkt het dat je de schimmel heb verwijderd, kunnen ze net zo hard weer terug komen en zich ongestoord vermenigvuldigen als de luchtvochtigheid en temperatuur onveranderd blijven. De kans op ‘overlevers’ is groot doordat ze niet alleen aan de oppervlakte zitten, maar ook in het materiaal weg kruipen. Maar hoe voorkom je dit?

Ventilatie

Een goede luchtcirculatie is de eerste stap om een plek schimmelvrij te houden. Zet elke dag voor een uurtje een raam open zodat het overtollige vocht uit de ruimte trekt. Daarnaast kan je ook voor kiezen om een vochtvreter de plaatsen om de vochtigheid in een ruimte te verminderen. Let wel op, als de temperatuur erg laag is, condenseert de lucht waardoor het vocht minder snel wordt opgenomen door de calciumchloride. Daarnaast is het plaatsen van een ventilatiesysteem ook een effectieve maar prijzige oplossing om het vocht in huis tegen te gaan.

Schimmel

Schimmels uitroeien

Schimmels moeten volledig uitgeroeid worden om te voorkomen dat ze tergkeren. Dit kan door verschillende schimmelreinigers worden gedaan maar ook met chloor omdat dit de schimmel doodt.  Daarnaast wordt azijn ook vaak gebruikt om schimmels te verwijderen. Een voordeel van azijn is dat je het meestal al in huis hebt liggen en dat het niet schadelijk is om in te ademen. Een nadeel is wel dat het niet zo effectief is als chloor of schimmelreinigingsmiddelen waardoor de kans dat ze terugkeren groter is. Lavos Reiniging BV Let op, wees wel voorzichtig zijn om schimmels zelfstandig te verwijderen om gezondheidsklachten te voorkomen! Ben je er toch niet helemaal zeker van? Laat het dan over aan een professional. Lavos Reiniging BV is een schoonmaakbedrijf en de nummer 1 specialist in het bestrijden van schimmel. Zo is de nachtmerrie in de slaapkamer gemakkelijk en snel verholpen!