Geld besparen op energie zonder over te stappen

We willen allemaal geld besparen, zeker in deze dure tijden. Een van de manieren waarop je dat kunt doen, is door te kijken naar je energierekening. Gelukkig hoef je niet per se over te stappen naar een andere energieleverancier om geld te besparen. Er zijn een paar slimme stappen die je kunt nemen om je energiekosten te verlagen zonder gedoe. Wil je weten hoe? Lees dan gauw verder.

Laat de lampen niet onnodig branden

Zorg ervoor dat je de lichten uitzet wanneer je een kamer verlaat. Gebruik spaarlampen of LED-verlichting, want die verbruiken minder energie en gaan langer mee. Ze zijn wel iets duurder qua aanschaf, maar dat betaalt zich uiteindelijk terug.

Stap over op een dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract profiteer je van actuele prijzen en daardoor kan het voorkomen dat je goedkope energie kunt afnemen. Het werkt namelijk of vraag en aanbod, dus op sommige momenten betaal je veel minder.

Voorkom sluipverbruik
Veel apparaten verbruiken nog steeds stroom als je ze niet gebruikt, maar de stekker wel in het stopcontact zit. Trek de stekkers uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar om ze volledig uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.

 

Gebruik een slimme thermostaat

Stel de thermostaat op een comfortabele, maar lagere temperatuur in de winter en een iets hogere temperatuur in de zomer. Een graadje lager of hoger kan al een groot verschil maken in je energieverbruik.

Zorg voor een goed geïsoleerd huis
Controleer of je huis goed geïsoleerd is en er geen kieren of gaten zijn waar warme lucht kan ontsnappen. Goede isolatie helpt je huis warmer te houden in de winter en koeler in de zomer, waardoor je minder energie nodig hebt om te verwarmen of te koelen.

Vervang oude apparaten voor energiezuinige apparaten
Wanneer het tijd is om nieuwe apparaten te kopen, kies dan voor energiezuinige modellen. Deze apparaten verbruiken minder stroom en kunnen je op de lange termijn veel geld besparen.

 

Gebruik de droger iets minder vaak

Kleding kun je het beste ophangen aan een droogrek. Dat is beter voor de kleding, maar ook voor je energieverbruik. Een droger verbruikt namelijk best veel stroom.

Gebruik natuurlijk licht in huis

Maak gebruik van natuurlijk licht overdag. Open gordijnen en rolluiken om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten, zodat je minder lampen hoeft te gebruiken.

Kook slimmer
Gebruik de juiste maat pan voor het fornuis en de deksels om warmte binnen te houden. Koken met de deksel erop bespaart energie en versnelt het kookproces.

Je hoeft dus niet per se van energieleverancier te veranderen om geld te besparen op je energierekening. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je energieverbruik verminderen en besparen op je vaste lasten. Er zijn nog meer tips om energie te besparen beschikbaar die makkelijk zijn toe te passen in jouw huishouden. Het zijn kleine veranderingen die samen een groot verschil kunnen maken!

https://www.anwb.nl/huis/energie/wat-is-een-dynamisch-energiecontract

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten