Zijn je leidingen verstopt? Dit artikel helpt je verder!

Er zijn een aantal zaken waaraan je verstopte leidingen in huis kunt herkennen. Zo zal het water steeds moeizamer wegstromen, wanneer er sprake is van een verstopping in de afvoer. Daarbij hangt er zeer waarschijnlijk een vervelende geur rond de afvoer, doordat het water en afval niet meer goed worden afgevoerd. Een verstopping in de afvoer kun je door een loodgieter laten verhelpen. Stroomt de afvoer helemaal niet meer door? Schakel in dat geval direct een spoeddienst in. Deze spoeddiensten van loodgieters zijn 24/7 te bereiken; ook in het weekend en zelfs ’s nachts. Je hebt de hulp van een loodgieter echter lang niet altijd nodig. Er zijn simpele methodes waarmee je beginnende verstoppingen in leidingen zelf oplost. In dit artikel lees je er meer over.

 

Oorzaak van een verstopte leiding in huis

Een verstopping in de leiding is vaak het gevolg van een ophoping van zogenaamd restafval. Je kunt hierbij denken aan een prop toiletpapier, een flinke bos haren die tijdens het douchen in de afvoer terechtgekomen is of bijvoorbeeld etensresten. Dergelijk afval hecht zich makkelijk aan de wanden van de afvoerleidingen; het zal niet meer worden meegevoerd door het stromende water in de afvoer. Beetje bij beetje groeit zo’n beginnende verstopping uit tot een serieuze verstopping. Uiteindelijk laat de verstopping helemaal geen water meer door en loopt de toiletpot of bijvoorbeeld gootsteen over. Probeer dit te voorkomen door de afvoer in een zo vroeg mogelijk stadium te ontstoppen.

 

Tip: het kan geen kwaad om de afvoerleidingen in huis regelmatig preventief te laten ontstoppen door een loodgieter. Laat de loodgieter de afvoer bijvoorbeeld eens per twee of drie jaar doorspuiten.

 

Zelf een beginnende verstopping in de leidingen oplossen

De makkelijkste manier om zelf een verstopte leiding te ontstoppen is het gebruik van een trekveer. Veel mensen hebben deze trekveer standaard in huis liggen, daar dit hulpmiddel ook enkele andere toepassingen kent. Door de trekveer door de afvoer heen te bewegen, trek je het opgehoopte restafval los van de wanden van de afvoer. Spoel de afvoer nadien goed door, om het losse afval af te voeren naar de riolering onder je woning. Je voorkomt zo dat het afval verderop in de leiding opnieuw aan de wanden hiervan blijft plakken.

 

Naast het gebruik van een trekveer kan ook keukensoda uitkomst bieden. Net als de trekveer, hebben veel mensen keukensoda standaard in huis. Schep een paar theelepels keukensoda in de te ontstoppen leidingen. Laat het enkele minuten intrekken en spoel de afvoer vervolgens met kokend water door. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor het afval in de leiding makkelijk loskomt van de wanden hiervan.

 

Verstopte leiding niet altijd zelf te ontstoppen

Vaak heeft het gebruik van keukensoda of een trekveer alleen nut, wanneer het om een beginnende verstopping in de leiding gaat. Bij serieuze verstoppingen zijn krachtiger tools nodig. Een loodgieter kan een leiding onder een hoge druk schoonspuiten aan de binnenzijde. Ook het gebruik van bijvoorbeeld een haakje helpt de afvoer weer schoon te krijgen.

http://deloodgietereindhoven.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten