Zelf een stopcontact vervangen

Stappenplan: zelf een stopcontact vervangen

Wilt u uw woning moderniseren of heeft u dit recentelijk gedaan, dan kunt u geen stopcontacten achterlaten. Dit geldt als je in een relatief oud huis woont en al jaren niets aan je stopcontact hebt gedaan. Stopcontacten zijn vanaf dit punt verdwenen. Het vervangen van een stopcontact klinkt voor de meeste mensen als de taak van een elektricien. 

De mogelijkheid bestaat dat je dit zelf kunt doen als je een beetje handig bent.

 Velen weten gewoon niet hoe het moet. Geldt dat ook voor jou? Dan ben je precies zoals wij. Met onderstaand stappenplan kun je zelf het stopcontact vervangen.

Stap 1: Schakel de oude hoes uit en verwijder deze

Aangezien u met elektriciteit te maken heeft, moet u ervoor zorgen dat u de stroom uitschakelt voordat u begint met het vervangen van het stopcontact. Plaats een stopcontact op het oppervlak van de stroomonderbreker waar het stopcontact is geïnstalleerd.

De hoofdschakelaar moet worden uitgeschakeld als u niet zeker weet welke groep dit is.

Gebruik vervolgens een voltmeter om te testen of de stroom uit het stopcontact komt. Voltmeter meet geen stroom? Schroef vervolgens eerst de behuizing los die aan de muur hangt.

Stap 2: Koppel de voedingskabel los

Heb je de kap verwijderd? Haal hem dan voorzichtig van de muur. Je kunt de draden zien. Ze zijn nog niet aangesloten op de oude stopcontacten. Voordat u dit defect raakt, moet u eerst deze kabels doorknippen. Als u dit doet, wees dan waakzaam, want het is erg belangrijk dat de gordijnen intact blijven tijdens dit proces. Alleen dan kan het nieuwe stopcontact probleemloos worden gebruikt.

Stap 3: sluit nieuwe stopcontacten aan

Na het verwijderen van het oude stopcontact kunt u het nieuwe stopcontact plaatsen. Je moet eerst de bedrading aansluiten. Is die rand nog niet sterk genoeg? Dan is dit eenvoudig mogelijk. Als het niet stabiel is, knip dan een stuk af en strip de kabel. Dan kun je eenvoudig aansluiten op het nieuwe stopcontact.
Een enkel stopcontact is niet moeilijk. Heb je een stopcontact met een schakelaar? Sluit altijd de groene of bruine kabel aan op het P-contact. Heb je ook een aardedraad? Bevestig deze vervolgens aan de grondklem. Als alles goed is aangesloten schroef je het stopcontact in de muur.

Stap 4: Power-cyclus

Heeft u bovenstaande drie stappen succesvol, zet u nu de schakelaar op de meterkast terug. De stroom wordt nu ingeschakeld. Zorg er altijd voor dat uw stopcontact werkt. Controleer of het apparaat stroom krijgt door het omhoog te trekken kan je zien of het stroom krijgt. Als dat zo is, heb je je stopcontact succesvol vervangen.

een deskundige inhuren

Komt u met bovenstaande stappen nog steeds niet uit of wilt u liever niet zelf aan de slag met het vervangen van het stopcontact? Neem dan contact op Elektricien Zoetermeer. Zoek je een elektricien die je kan helpen bij het vervangen van je stopcontact, dan ben je precies op zoek naar ons. We sturen een elektricien om dit werk te doen.

 

https://elektricien-zoetermeer079.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten