Wat kan je allemaal maken met een kantbank

 

Ben jij bezig met een verbouwing thuis of op kantoor en heb jij een kantbank nodig? Misschien heb je wel eens van een kantbank gehoord, een kantbank is een machine waarmee je metalen materialen kan ombuigen. Je kunt hiermee ook platen buigen en persen, dit kan je op een efficiënte manier met deze machine doen. De materialen die je hiervoor kunt gebruiken zijn onder andere RVS, kunststof en aluminium. Met deze techniek kun jij plaatwerken verschillende vormen geven door te buigen. Er zijn handmatige kantbanken en automatische kantbanken. Ben jij op zoek naar een kantbank te koop of wil je deze liever huren?

Wat doet een kantbank

De kantbank is een soort van pers met een bovenmatrijs en een ondermatrijs. Een matrijs is in wezen een soort van mal. Hierdoor krijgt het materiaal de vorm die jij wil gebruiken. Door de druk die wordt uitgevoerd op de plaat, krijgt de plaat vorm. Je gebruikt de kantbank voor verschillende werkzaamheden, maar vooral voor plaatwerken. De kantbank berekend de hoek uit met hoeveel kracht er nodig is om de plaatwerken vorm te geven, een laserstraal maakt de hoek perfect. De kantbank is daarom vrij gemakkelijk te gebruiken met het juiste soort materiaal. Als je twijfelt kan je altijd aan de experts vragen voor een demonstratie.

Hoe werkt een kantbank

Eigenlijk kun je van alles maken met een kantbank of kotterbank. Eerst maak je een producttekening, je tekent een maat af voor het product dat jij wil maken. Je pakt het materiaal en tekent hier de maten op af, aan de tekentafel. Je zorgt dat de plaat die je gebruikt goed stevig op de tekentafel staat en niet beweegt. De plaat zet je onder de bovenkant van de kantbank. Met je voet beweeg je de bovenbalk en zorg dat je de afgetekende lijnen goed in de gaten houdt. Met de volgende balk op de kantbalk bepaal je de hoek, haal de balk omhoog en maak je perfecte hoek in de plaat.

Waarvoor gebruik je een kantbank

Zoals hierboven uitgelegd kun je de kantbank gebruiken voor plaatwerken, van de materialen RVS, kunststof en aluminium. Deze materialen buigen namelijk makkelijk mee met de kantbank. Naast de kantbank bestaat er ook een kotterbank, dit is een boormachine maar dan horizontaal. De gaten worden door de machine dan ook uiteraard horizontaal in het materiaal geboord. Van deze machines heb je een aantal types, waaronder: een schaafmachine, tafel-machine en een vloer-machine. De meest bekende is de tafel-machine, hier kan je ook het meest mee maken namelijk. Je kunt een 

kotterbank nieuw kopen maar kijk ook eens naar een kotterbank tweedehands.

Huur of koop een kantbank

Een kantbank kun je nieuw of tweedehands aanschaffen, ook kun je de machine huren. Het is maar net hoe intensief en vaak je de kantbank natuurlijk nodig hebt en van plan bent te gaan gebruiken. Hetzelfde geldt voor de kotterbank, beide banken zijn in tweedehandse staat goed aan te schaffen en te gebruiken. Er zijn verschillende merken kantbanken en kotterbanken, ook zijn er banken die je handmatig moet besturen en machines die automatisch gaan. Hoe groot de bank moet zijn ligt aan wat voor product je wil maken en hoe groot je project is. De kotterbank gebruik je voornamelijk om dingen op te spannen, deze komen zoals eerder vermeld in verschillende types, let goed op welk type jij nodig hebt voor jouw project.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten