Waarom letten op duurzaamheid?

We weten tegenwoordig steeds beter wat wel en niet goed is voor mens en milieu. Je ziet daarom bijvoorbeeld steeds meer duurzame woningen. Waarom is duurzaamheid zo belangrijk? En waarom zou je bijvoorbeeld duurzaam gaan wonen? Om antwoord te krijgen op deze vragen, kun je hieronder verder lezen.

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

Afgelopen jaren is de temperatuur binnen nederland met ongeveer twee graden omhoog gegaan. De reden van deze stijging komt door de broeikassen. Belangrijke broeikassen zijn bijvoorbeeld methaan, CO2 en waterdamp. Deze belangrijke broeikassen kun je ook wel herkennen onder koolzuurgas. De verschillende gevolgen voor de aarde ontstaan door middel van het koolzuurgas. Een van deze gevolgen is bijvoorbeeld de uitsterven van diersoorten. Dieren kunnen namelijk niet tegen de verschuivingen. Daarnaast zie je de landbouw ook achteruit gaan. Hierdoor ontstaat er honger en ook armoede. Wanneer we dus meer alert zijn op deze aspecten en duurzaam leeft, zul je merken dat de vervelende gevolgen voorkomen worden.

De ecologische voetafdruk

Waarschijnlijk heb je al vaker wat gehoord over de ecologische voetafdruk. Deze is erg belangrijk. Door hem te verkleinen zorg je voor een verbetering van mens en milieu. Wanneer je de aarde eerlijk zou verdelen, zou iedereen een stuk van 1,8 hectare hebben. Toch is dit niet het geval. Gemiddeld wordt er nu 2,3 hectare gebruikt. Dat is een stukje hoger dan wat zou moeten, waardoor er natuurlijke reserves gebruikt worden die op een gegeven moment op raken.

In rijke landen zie je de grootste voetafdruk terugkomen. Zo zie je in Noord-Amerika een voetafdruk van 9,4 hectare. Dit is aanzienlijk meer dan wat het zou moeten zijn. Daarnaast is de voetafdruk in ontwikkelingslanden veel lager. In Afrika ligt de voetafdruk op 1,1. Dit is de laagste voetafdruk. Binnen Nederland hebben wij een voetafdruk van 4,4 hectare. Ook dit is te hoog.

Hoe en waarom duurzaam wonen?

Je hebt al meerdere redenen hierboven kunnen lezen waarom duurzaam wonen nu zo belangrijk is. Wanneer je de keuze maakt om duurzaam te leven, zul je niet alleen jezelf er mee helpen, maar daarnaast ook het milieu, de aarde en bijvoorbeeld dieren. Duurzaam leven heeft ook voordelen op de portemonnee. Toch kan het lastig zijn om duurzaam te wonen, want hoe doe je dat? Er zijn erg veel aspecten waar je op kunt letten, waardoor je duurzamer kunt leven. Zo kun je al beginnen met het scheiden van je afval. Daarnaast zie je ook grotere investeringen. Hierbij kun je denken aan het installeren van zonnepanelen, maar daarnaast ook het isoleren van je woning. Het liefste heb je een lekkere temperatuur in je woning. Toch is het erg zonde van de energie, wanneer je woning slecht geïsoleerd wordt. Hierdoor moet je veel meer stoken dan wanneer je woning goed geïsoleerd is. Dit scheelt een hoop energie en is een stuk beter voor de duurzaamheid. Ook is douchen een belangrijke bron om te kunnen letten op duurzaamheid. Je doucht namelijk al snel te lang. Denk hierbij aan de tijd die je nodig zou hebben en probeer je douchemoment in te korten. Het is vooral belangrijk na te gaan waarin je kunt veranderen om de duurzaamheid te verbeteren.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten