Wat is Cross-Laminated Timber (CLT) en hoe wordt het gebruikt in de bouw?

Cross-Laminated Timber (CLT) is een innovatief bouwmateriaal dat al enkele jaren in de bouw wordt gebruikt. Het bestaat uit lagen dimensionaal timmerhout die kruislings worden gespijkerd, gelijmd en gestapeld in afwisselende richtingen, waardoor een sterk en stabiel paneel ontstaat. CLT Bouw is een uitstekende keuze voor bouwprojecten vanwege het lichte gewicht, de hoge sterkte-gewichtsverhouding en de uitstekende brandwerende eigenschappen.

Geschiedenis van CLT

Het gebruik van CLT als bouwmateriaal gaat terug tot de 19e eeuw toen het voornamelijk werd gebruikt voor dakbedekkingen. In de loop der jaren hebben technologische ontwikkelingen fabrikanten in staat gesteld om producten van hogere kwaliteit te produceren met een betere brandwerendheid en dimensionale stabiliteit. Hierdoor is CLT een populaire keuze geworden voor grote commerciële gebouwen, meergezinswoningen en andere constructies waar duurzaamheid en een lange levensduur gewenst zijn.

Voordelen van CLT constructie

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van CLT als bouwmateriaal voor bouwprojecten. Ten eerste biedt het superieure sterkte en stijfheid in vergelijking met traditionele houtskeletbouwmaterialen zoals multiplex of OSB. Bovendien zijn de lagen kruislings op elkaar gelamineerd, waardoor ze beter bestand zijn tegen krimpen, uitzetten, kromtrekken of splijten dan traditionele houten frames. Door de gelaagde structuur kan CLT bovendien in vrijwel elke vorm worden gezaagd die nodig is voor architectonische ontwerpdoeleinden. Bovendien zorgen geprefabriceerde panelen ervoor dat de installatie veel sneller gaat dan bij traditionele houtskeletbouwmethoden, omdat elk paneel ter plekke snel aan elkaar kan worden geschroefd of verbonden zonder dat de afzonderlijke planken in elkaar hoeven te worden gezet. Tot slot biedt CLT uitstekende thermische isolatie-eigenschappen waardoor de energierekening na verloop van tijd aanzienlijk lager kan uitvallen.

Nadelen van het gebruik van CLT

Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan het gebruik van CLT als bouwmateriaal voor bouwprojecten, zijn er ook enkele nadelen die overwogen moeten worden voordat er een beslissing wordt genomen over het al dan niet gebruiken ervan. Een mogelijk probleem zijn de kosten voor de aanschaf van geprefabriceerde panelen die duur kunnen zijn in vergelijking met traditionele houtskeletbouwmaterialen. Daarnaast kan het vanwege de gelaagde structuur speciaal gereedschap en expertise vereisen tijdens de installatie, die niet altijd ter plaatse beschikbaar zijn, afhankelijk van de locatie van het project of de beschikbaarheid van aannemers. Tot slot kan het vanwege de gelaagde structuur niet worden gebruikt in gebieden met seismische activiteit, omdat de beweging spanningsbreuken tussen de laminaten kan veroorzaken, wat na verloop van tijd kan leiden tot structureel falen als niet vanaf het begin goed voor deze omstandigheden is ontworpen.

Conclusie

Cross-Laminated Timber (CLT) is een innovatief bouwmateriaal dat al enkele jaren met succes wordt gebruikt in bouwprojecten over de hele wereld dankzij zijn superieure sterkte-gewichtsverhouding en uitstekende brandwerende eigenschappen in vergelijking met traditionele houtskeletbouwmaterialen zoals multiplex of OSB-plaatproducten. Het biedt vele voordelen, waaronder het gemakkelijk op maat te snijden is voor bepaalde architecturale ontwerpen en het biedt een betere thermische isolatie die de energierekening na verloop van tijd aanzienlijk kan verlagen. Er zijn echter enkele potentiële problemen, zoals de materiaalkosten en het gespecialiseerde gereedschap dat nodig is tijdens de installatie, die ook in overweging moeten worden genomen voordat wordt besloten of dit type bouwmateriaal geschikt is voor een bepaald project

 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten