Waar moet je op letten als je je huis gaat verkopen?

De beslissing nemen om je huis te verkopen, is een stap die je niet zomaar zet. Je hebt er goed over nagedacht en bent zeker van je stuk, maar dan begint het echte werk pas. Je moet nadenken over hoe je de verkoop gaat aanpakken, wat er allemaal moet geregeld worden en met welke formaliteiten je rekening moet houden. Onderstaand stappenplan helpt je alvast een heel eind in de goede richting.

De voorbereiding

Je huis verkopen betekent een goede voorbereiding. Deze voorbereiding start eigenlijk al direct nadat de beslissing om je huis te verkopen gevallen is. Een belangrijke zaak die hier al aan bod komt, is het kiezen van een verkoopmakelaar om mee samen te werken, hij zal je namelijk vanaf hier in alle stappen van de verkoop begeleiden en je bijstaan op alle vlakken. In de voorbereidingsfase moet je gaan nadenken over de vraagprijs, moet je je woning verkoopklaar maken en moet aan het brede publiek kenbaar gemaakt worden dat jouw woning te koop staat. Jouw verkoopmakelaar kan al deze aspecten van jou overnemen en zal dit met de grootste zorg en toewijding doen. De jarenlange ervaring hebben hem geleerd een woning naar waarde te schatten, hebben hem de nodige kennis gegeven over waar kopers op letten en hebben hem een uitgebreid netwerk in de vastgoedwereld opgeleverd.

De verkoopfase

Tijdens de verkoopfase zullen potentiële kopers de kans krijgen om jouw woning te bezichtigen en een bod uit te brengen. Jouw verkoopmakelaar is perfect geplaatst om de woning op de meest aantrekkelijke manier voor te stellen en hierbij handig in te spelen op de troeven die jouw woning te bieden heeft. De kunst van het onderhandelen beheerst hij als de beste waardoor hij steeds de beste prijs voor jou kan bekomen. Je huis verkopen op een professionele, snelle en correcte manier is steeds het doel van jouw verkoopmakelaar en hij zal hier dan ook al zijn kennis en ervaring voor inzetten.

Het afronden van de verkoop

Het plan om je huis te verkopen zit nu in de laatste fase. Er werd een koper gevonden die bereid is een correcte en eerlijke prijs te betalen, nu is het zaak om alle daarmee gepaard gaande formaliteiten naar behoren te vervullen. Deze fase start met het tekenen van een voorlopig koopcontract in afwachting van de officiële overdracht bij de notaris. Jouw makelaar zorgt ervoor dat het voorlopig contract volgens de geldende wetgeving wordt opgemaakt zodat later geen verrassingen opduiken. Pas na het ondertekenen van de definitieve akte bij de notaris is de verkoop helemaal afgerond en kan jij beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Het enige wat je nu nog rest is de verkoopmakelaar vergoeden voor de diensten die hij tijdens de verkoop leverde, wat vaak in de vorm van een percentage op de verkoopprijs zal zijn.

Huis verkopen met een professionele verkoopmakelaar

Uiteraard staat het je vrij om je huis helemaal op eigen houtje te verkopen. Hou er in dat geval wel rekening mee dat je zoveel zaken hebt om te regelen dat je al snel iets over het hoofd kan zien. Bij het verkopen van je huis kan een kleine vergetelheid je al gauw duur komen te staan. De wetgeving is zeer strikt op dit gebied en fouten worden aangerekend. Door samen te werken met een verkoopmakelaar ben je er zeker van dat alles correct verloopt en dat de wetgeving perfect wordt gevolgd.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten