Velours gordijnen voor een warm, spannend en luxe interieur

Velours zien we steeds vaker terugkomen in ons interieur. We kennen dit materiaal vanuit theaters en luxe panden en kastelen. Het wordt gebruikt in de meubelindustrie om banken en stoelen mee te bekleden, maar ook velours gordijnen zien we veelvuldig en vandaag de dag in werkelijk in alle kleuren. Maar wat is velours nu eigenlijk voor een materiaal?

Fluweel, velvet of velours

Fluweel is een luxe zachte en glanzende stof. Fluweel is eigenlijk katoen of zijde dat geweven is met korte opstaande lusjes. Door deze kleine lusjes door te snijden ontstaan er kleine haartjes die de welbekende zachte glanzende stof creëren. Fluweel herken je  aan de kleurverandering als je heen en weer over de stof aait. Dit ontstaat omdat de polen in één richting geweven worden. Het is precies dit kenmerk dat fluweel zo een prachtige kleur dynamiek en luxueuze uitstraling geeft. Velvet is het Engelse woord voor fluweel. Velours is toch weer net anders dan fluweel. Velours ontstaat doordat de poollussen losgetrokken, losgesneden of opgeruwd worden. In vergelijking met fluweel is velours zwaarder en iets minder glanzend. Dit maakt deze stof uitermate geschikt voor bekleding van banken en stoelen en voor velours gordijnen.

Voordelen van velours gordijnen

Er is geen enkele stof die mooier kleurt dan velours. Maar dit is absoluut niet het enige voordeel van velours gordijnen. Velours geeft namelijk een zeer luxe, warme en bovendien spannende uitstraling aan je interieur. Door de dikte van de gordijnstof werkt deze stof mee aan het warmhouden van de ruimte in de winter en zijn ze goed tegen zonwering in de zomer. Wanneer je gordijnen van velours in een hol klinkende ruimte hangt, zul je merken dat ook direct de akoestiek verbeterd. 

Velours van katoen of van polyester

Omdat velours gordijnen momenteel razend populair zijn, hebben leveranciers niet enkel velours van katoen maar ook velours van polyester in hun assortiment opgenomen. Polyester gordijnen zijn in de regel een stuk goedkoper dan de katoenen variant. Wanneer je kiest voor katoen en je wil het milieu sparen, kijk dan of jouw gordijnen gemaakt zijn van 100% katoen met het keurmerk BCI. Deze afkorting staat voor Best Cotton Initiative. Het keurmerk staat voor eerlijk katoen dat door katoenboeren geproduceerd is met respect voor de natuur. Bovendien wordt dit katoen niet geverfd in het buitenland maar hier in Nederland. Bij het verven komen er namelijk giftige stoffen vrij, die wij hier in Nederland opvangen en keurig afbreken zoals het hoort terwijl bij het verven in het buitenland deze gifstoffen vaak direct in de natuur terecht komen. 

 

Velours gordijnen laten maken en ophangen

Wanneer men velours gordijnen laat maken kiezen ze over het algemeen voor een plooi maar ook zeilringen zijn populair. In veel gevallen wordt er daarbij ook gekozen voor kamerlengte zodat de gordijnen net boven de grond hangen. Wanneer je standaard raammaten hebt kun je wellicht ook standaard gordijnen kopen. Wanneer deze maten niet passen is het mogelijk om gordijnen op maat te laten maken.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten