Tips om je tuin te verduurzamen

Maak je tuin natuurvriendelijk

De kwaliteit van lucht, bodem en water in ons land gaat steeds meer achteruit. Daarom is het des te belangrijker om je eigen tuin zo natuurvriendelijk mogelijk te maken. Of je nu in de stad of op het platteland woont, met een groene tuin zorg je bijvoorbeeld voor een betere waterhuishouding en lok je nuttige insecten. Kies ook voor tuinmeubels en omheining die duurzaam zijn, omdat ze lang meegaan. We noemen hier een paar simpele maatregelen waarmee je je steentje bijdraagt aan de natuur.

Creëer een wilde tuin met variëteit

Ook al zie je het niet op het eerste gezicht: in een milieuvriendelijke tuin barst het van de beestjes. Kijk maar eens onder bladeren, plantenpotten of andere objecten, waar veel diertjes zich verborgen houden voor andere dieren of een winterslaap. Het is het beste om niet te veel op te ruimen in je tuin en om mos en paardenbloemen gewoon te laten staan. Ook afgewaaide takken laat je liggen. Veel beestjes leven hier namelijk van. Om deze reden is het ook verstandig om het gras wat minder vaak te maaien. Kijk ook eens welke planten veel vogels, vlinders en insecten aantrekken. Zo biedt een vuurdoorn besjes voor de vogels en bescherming in de doornstruikjes.

Lok dieren naar je tuin

Vogels hebben in de stad veel te lijden onder onze stenen bebouwing en vinden steeds minder heggen, struiken en voedsel. Zorg daarom voor passend vogelvoer in een voerdispenser met korf, waar ratten niet bij kunnen. Koop ook een huisje waarmee je lieveheersbeestjes naar je tuin lokt. Deze diertjes eten bladluis en voorkomen dat je gif nodig hebt. Ook met een insectenhotel van bamboestengels doe je de natuur een plezier. Voor een egel is het fijn als er een grote kier onder het toegangshek of de spijlen looppoort van je tuin zit, waar hij makkelijk onderdoor wandelt.

Materialen die lang meegaan

Gaan voor duurzaamheid betekent ook dat je let op de materialen waar de spullen voor je tuin van gemaakt zijn. Zo maak je een milieuvriendelijke keuze met plantenbakken van gerecycled materiaal. Kies als je nieuwe tuinafscheiding nodig hebt vooral voor producten die lang meegaan, zoals een dubbelstaafmat hekwerk. Hiermee ben je zeker van een afscheiding die stevig is en die bestand is tegen harde wind en regen. Het duurt lang voordat deze hekken aan vervanging toe zijn, zodat minder productie nodig is. Allemaal zaken die bijdragen aan een schonere wereld!

https://hek-kopen.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten