VL Wonen
Woningen

Ondernemen vanuit huis: wat te doen met bedrijfsafval?

Voor mensen met een eigen onderneming geldt dat je zelf verantwoordelijk bent voor het correct scheiden van afval. Door afval te scheiden in verschillende categorieën draag je bij aan een circulaire economie waarin afval opnieuw gebruikt kan worden. Voor iedere ondernemer geldt dat je het afval moet scheiden, tevens als je een ondernemer vanuit huis bent. In dat geval kan je de gemeente of een ander bedrijf vragen om het afval op te halen, echter ben je hier verantwoordelijk voor. Het is dus aan jou als ondernemer om alles te regelen. Het is hierin belangrijk om over een rolcontainer te beschikken. 

Categorieën om afval te sorteren

Het sorteren van afval gebeurt door gebruik te maken van verschillende categorieën. Denk hierbij aan de categorieën papier, plastic, groenteafval en restafval. Door de verschillende categorieën te hanteren zorg je ervoor dat de uitstoot van Co2 omlaag gaat. Zodoende draag je bij aan het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen. Produceer je als bedrijf aan huis veel swill? Dan is een container voor swill via MilieuServiceNederland.nl regelen een verstandige keuze. Door voldoende kennis te hebben over de verschillende categorieën zal het scheiden van afval op een georganiseerde manier verlopen. 

Afvalverwerking

Zodra je het afval gescheiden hebt is het tijd voor de volgende stap in het proces, namelijk het verwerken van afval. Dit is een taak die de gemeente heeft, als ondernemer ben je dus enkel gebonden aan het sorteren van afval. Zodra het afval naar de stortplaats is gebracht kan je het gehele proces uit handen geven. Zelfs het ophalen van het afval kan je door de gemeente laten doen, op deze manier houd je meer taken over voor je functies binnen de onderneming. 

Particuliere aanbieder inschakelen

Voor het sorteren en wegbrengen van afval is het tevens mogelijk om een particuliere aanbieder in te schakelen. Dit gaat gepaard met extra kosten, maar hierdoor ben je wel in staat om ervoor te zorgen dat andere taken binnen jouw onderneming goed verlopen. Bekijk vooral de mogelijkheden als het gaat om het inzetten van de gemeente of het inzetten van een particuliere aanbieder indien jij als ondernemer weinig tijd hebt om deze taak zelf te doen.

 

Gerelateerde artikelen

Eettafel: belangrijkste trends voor 2022

5 Eenvoudige tips voor het creƫren van het perfecte terras

Op zoek naar een ijzerboer in Kerkrade? Drie tips

De urban jungle woontrend, wat houdt dat in?

Opbouw stopcontact

Met je kind naar de tandarts