Nieuwe kraan nodig?

De kranen in jouw huis zijn een van de hardst werkende apparaten. Het voorkomt dat de vaat met te veel vuil in de vaatwasser gaat en het zorgt ervoor dat je kan douchen of een bad kan nemen. Daarbij is het centraal gelegen, dus waarschijnlijk de thuisbasis van je huis voor het wassen van handen.

 

Als je keukenkraan niet goed werkt, gooit hij al het andere in je huis in de war. Gerechten stapelen zich op, handen worden vuil en groenten wordt niet meer gewassen. Je huis heeft dus een goed werkende kraan nodig om soepel te werken. Helaas gaan kranen, net als alle andere apparaten, niet eeuwig mee. Wanneer je kraan begint te slijten, moet je deze snel vervangen voordat je er niet meer op kunt vertrouwen. 

 

Zichtbare kalk

Kalk kan zich ophopen in je kraan, waardoor deze minder dan optimaal presteert. Ze zien er vaak uit als een opeenhoping van oude tandpasta, zowel rond de basis als in de spie.

Door constant hard water te verwerken, zijn deze afzettingen onvermijdelijk in je kranen en andere apparaten. Ze kunnen zowel het uiterlijk als de interne werking van de kraan beïnvloeden. Het maakt niet uit hoeveel je de kraan schoon maakt, op een gegeven moment blijven de vlekken zitten.

 

Het installeren van een waterontharder kan ervoor zorgen dat deze afzettingen zich in de eerste plaats niet ophopen. Zodra ze echter aanzienlijk zichtbaar zijn, is het waarschijnlijk tijd om je kraan te laten vervangen met Damixa kraanonderdelen.

 

Het is oud

De levensduur van een kraan is afhankelijk van het merk en model, hoe je ermee omgaat en hoe hard het water is. Over het algemeen gaat een kraan zo een 10 a 15 jaar mee. Dit houdt wel in dat je de kraan goed schoon houdt en af en toe ontkalkt. 

Dan zit er ook nog verschil in het soort model je hebt. Zo kan je draaiknoppen hebben maar ook schuiven of omhoog tillen. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft maar de ene kraan kan wel langer meegaan dan de andere kraan. Voornamelijk in de keuken, waar de kraan intensief wordt gebruikt, is het verstandig om voor een makkelijk model te gaan. 

 

Het is roestig geworden.

Blijft de handgreep van je kraan plakken of barsten wanneer je hem probeert te verplaatsen? Duurt het een paar seconden voordat er water uitkomt als je hem aanzet? Dit zijn tekenen van inwendig roesten en corrosie. Zodra je kraan begint af te breken, kunt je niet veel meer doen om hem te repareren, behalve hem te vervangen. Kraan onderdelen kunnen namelijk roesten, dit gebeurt niet snel, maar kan dus wel.

 

Roest bouwt zich inwendig op voordat het zichtbaar wordt. De meest voorkomende externe plaatsen om het te vinden zijn rond de basis en de spie. Als roest en corrosie met rust worden gelaten, wordt je kraan alleen maar meer lekgevoelig en minder effectief naarmate de tijd verstrijkt.

 

De kraan lekt

Soms is het mogelijk om een lekkende kraan te repareren door de cartridge in de handgreep te vervangen. Soms zal dat echter niet genoeg zijn. Als je kraan blijft lekken nadat je hem een of twee keer hebt proberen te repareren, is het tijd om hem te vervangen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten