Kun je een tegelvloer zelf egaliseren?

Er komt heel wat kijken bij het egaliseren van een tegelvloer. Als het niet goed wordt gedaan, zie je de gevolgen daarvan op de lange termijn. Als dit niet goed gebeurt kan de tegelvloer op een gegeven moment gaan verzakken. Daarbij is het egaliseren van een tegelvloer een ingewikkeld proces waar veel bij komt kijken. Daarom is het altijd beter om het egaliseren van tegelvloeren uit te besteden aan een vakman. In deze blog bekijken we wat het egaliseren van een tegelvloer precies inhoudt en waarom het altijd beter is om dit door een professional te laten doen.

Een tegelvloer egaliseren

Het egaliseren van een tegelvloer is een proces waarbij eerst egaline wordt aangebracht op de ondergrond. De egaline zorgt ervoor dat de vloer waterpas is. Daarnaast vult het egaline eventuele oneffenheden op zodat je er zeker van kan zijn dat je tegelvloer jaren mee gaat. Dit is een belangrijk proces, omdat het ervoor zorgt dat de tegelvloer er netjes en professioneel uitziet. Als dit niet goed gebeurt is de kans dus groot dat je op een gegeven moment verzakkingen in de vloer gaat zien. Het gevaar van het egaliseren van een tegelvloer is dat dit pas na verloop van tijd zichtbaar wordt als het niet goed gedaan is. Dit komt doordat dit pas zichtbaar wordt als er enige tijd op de vloer gelopen is.

Het proces van een tegelvloer egaliseren

Zoals we al eerder vermeld hebben komt er een hoop kijken bij het egaliseren van een tegelvloer. De eerste stap hierbij is het verwijderen van alle meubels en voorwerpen. Daarna moet de ondergrond goed stofvrij en schoon worden gemaakt. Er wordt hierna niet gelijk begonnen met het aanbrengen van egaline. Eerst wordt er namelijk een primer aangebracht. Dit wordt gedaan zodat de egaline later goed aan de ondergrond hecht. Een ander voordeel hiervan is dat er zo geen vocht onder de egaline kan ophopen.

Een tegelvloer laten egaliseren

Als dit voorwerk eenmaal gedaan is, kan begonnen worden met het egaliseren tegelvloer. Nadat de egaline nauwkeurig aangebracht is, moet de vloer een poosje uitharden. Over het algemeen wordt aangeraden minstens anderhalf tot twee dagen te wachten zodat de egaline goed kan uitharden. Kortom, het egaliseren van een tegelvloer is een ingewikkeld proces dat meerdere dagen in beslag kan nemen voordat het klaar is. Als dit niet goed gebeurt, zie je er op de lange termijn pas de gevolgen van. Zorg er dus altijd voor dat je een tegelvloer laat egaliseren door vakmensen. Zo kan je tegelvloer jaren mee!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten