Wat is een mantelbuis en hoe gebruik je die als doe-het-zelver?

Zelf je huis opknappen kan je veel geld besparen, maar het is belangrijk om de juiste middelen te gebruiken voor de klus. Een van de belangrijkste voordelen van zelf klussen is dat het je op de lange termijn veel geld kan besparen. Als je een project zelf kunt doen, hoef je niet iemand anders te betalen om het voor je te doen, wat na verloop van tijd kan oplopen. Bovendien is zelf dingen leren doen een geweldige manier om meer zelfvoorzienend te worden en nieuwe vaardigheden te leren. Dus als je op zoek bent naar een manier om geld te besparen en iets nieuws te leren, is het gebruik maken van mantelbuizen een goede optie!

Wat een mantelbuis is

Een mantelbuis, ook bekend als kabelbeschermingsbuis, wachtbuis, lege buis of loze buis, is perfect voor veel doe-het-zelf projecten. Dit is in principe een holle buis, waardoor je kabels kunt trekken. Het voordeel van een mantelbuis is dat je deze veilig onder de grond kunt verwerken of door een muur heen. Zo kun je veilig en handig allerlei soorten kabels en leidingen weg werken. Afhankelijk van de mantelbuis in kwestie kun je deze dus onder de grond en in beton verwerken.

Een mantelbuis gebruiken

Voordat je een mantelbuis gaat gebruiken, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat je wel en niet kunt doen. Je kunt de lege buis namelijk gebruiken voor verschillende soorten kabels en leidingen. Wat hierbij ontzettend belangrijk is, is dat je geen kabels en leidingen door dezelfde mantelbuis trekt als zij voor verschillende doeleinden zijn. Combineer bijvoorbeeld geen waterleidingen met elektriciteitskabels. Over het algemeen zijn kabels en leidingen makkelijk door de mantelbuis te trekken met een bijgeleverde trekveer. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je de kabel halverwege kwijt raakt.

Een mantelbuis kopen

Als je een mantelbuis wilt kopen is het goed om je te realiseren dat zij leverbaar zijn in verschillende diameters. Welke de beste voor je project is hangt af van hoeveel kabels je door de lege buis wilt trekken en aan de dikte van die kabels. Als je eventueel een langere mantelbuis nodig hebt, kun je twee mantelbuizen met dezelfde diameter makkelijk met elkaar verbinden met een klikmof. Over het algemeen worden de meeste kabelbeschermingsbuizen geleverd met een trekkoord. Nu weet je precies wat een mantelbuis is en hoe je deze voor je volgende project kunt gebruiken. Veel succes met je volgende klus!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten