VL Wonen
Doe-het-zelf

Hoe kun je zelf inbouwspots installeren?

Het installeren van inbouwspots kan een geweldige manier zijn om het uiterlijk van je huis een update te geven zonder veel geld uit te geven. In deze blog lees je precies waar je rekening mee moet houden én wat de mogelijke voor- en nadelen zijn van zelf inbouwspots installeren.

Waar rekening mee houden bij inbouwspots installeren?

Er zijn een paar dingen die je in overweging moet nemen bij het installeren van inbouwspots. Zo heb je het juiste gereedschap nodig om de klus goed uit te voeren. Denk hierbij aan een boormachine, schroevendraaier, waterpas, meetlint en een elektrische tester. Ook dien je van tevoren te bepalen welk type armatuur je wilt gebruiken. Er zijn verschillende soorten inbouwarmaturen en elk type vereist een ander installatieproces. Een ander punt is het elektrisch systeem. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe jouw elektrisch systeem werkt en dat je de juiste wattage lampen voor de armaturen hebt. Anders heb je er alsnog niks aan! Tenslotte, neem de tijd om de installatie op te meten en te plannen voordat je gaten in het plafond gaat boren! Een gat in je plafond kun je niet zomaar weer opvullen. 

Het installatieproces van inbouwspots

Inbouwspots installeren is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar stappen die je moet volgen:

 

  • Eerst zaag je met een gatenzaag gaten in het plafond. De grootte van het gat moet iets groter zijn dan de diameter van het armatuur.

  • Plaats vervolgens de armaturen in de gaten en zet ze vast met schroeven.

  • Sluit vervolgens de bedrading van elke armatuur aan op het elektrisch systeem. Zorg ervoor dat alle aansluitingen goed vastzitten.

De voordelen van het zelf installeren van inbouwspots

Er zijn verschillende voordelen aan het zelf installeren van inbouwspots:

 

  • Ten eerste kan het flink wat geld besparen op de installatiekosten.

  • Ten tweede kun je de plaatsing van de armaturen aanpassen aan jouw behoeften.

  • Ten derde kun je het type armatuur kiezen dat het beste bij de ruimte en stijl past.

  • Ten vierde, het is een relatief eenvoudig project dat de meeste mensen kunnen doen met een beetje planning en inspanning.

De nadelen van het zelf installeren van inbouwspots

Er zijn een paar nadelen aan het zelf installeren van inbouwspots:

 

  • Ten eerste, als je geen ervaring hebt met het werken met elektriciteit, is het belangrijk om hulp te krijgen van een professional. Anders loop je risico op kortsluiting.

  • Ten tweede kan het boren van gaten in het plafond lastig zijn en veel rommel veroorzaken.

  • Ten derde kan het installatieproces, afhankelijk van het type armatuur dat je kiest, tijdrovend zijn.

 

Conclusie

U kunt geld besparen door zelf inbouwspots te installeren, maar het is een tijdrovend proces. Is jouw tijd je meer waard dan de kosten voor het laten installeren? Dan kun je beter een specialist inschakelen voor deze klus. Vind je het echter leuk om een beetje te rommelen in je eigen huis? Dan kun je deze klus prima zelf doen, mits je de stappen goed volgt.

 

Gerelateerde artikelen

Klustips die schelen in je portemonnee

De beste manieren om je fietsen op te bergen in huis

Online aanbod rolluiken

Keratine behandeling voor thuis

Zelf bier brouwen – Leukste corona hobby!

Renoveren van je plafond