VL Wonen
Verbouwen

Handig om te weten: het verschil tussen inch en cm

Inches en centimeters zijn beide meeteenheden, maar ze komen van verschillende oorsprong. Inches zijn gebaseerd op het Engelse systeem, terwijl centimeters zijn gebaseerd op het metrische systeem. Beide systemen hebben hun eigen unieke toepassingen. Inches worden voornamelijk gebruikt in de Verenigde Staten, terwijl centimeters over de hele wereld worden gebruikt. In dit artikel bespreken waar inches en centimeters vandaan komen, waar ze voor gebruikt worden en hoe je ze kunt omrekenen. 

Wat is een inch en waar komt het vandaan?

De inch is een lengte-eenheid in het imperiale systeem en het gebruikelijke Amerikaanse systeem. Het wordt gedefinieerd als 1/12 van een voet, of 2,54 cm. De inch werd oorspronkelijk gedefinieerd als de breedte van de duim van een man.

Hoe kun je inch meten?

Als het gaat om het meten van inches, zijn er een paar manieren waarop u dit kunt doen. Een manier is om een liniaal of meetlint te gebruiken. Een andere manier is om een standaard inch-liniaal te gebruiken die in de meeste klaslokalen te vinden is. De standaard inch-liniaal heeft markeringen op 1/32, 1/16, 1/8, 1/4, 3/8 en 1/2 inch. Er zijn ook markeringen op 1 en 11/16 inch. Deze liniaal kan worden gebruikt om zowel lineaire als vierkante metingen te meten. Een derde manier om inches te meten is door een schaal te gebruiken die in stappen van één inch meet.

Hoe bereken je schermdiagonaal?

Tv’s worden anno 2022 nog steeds in inches gemeten. De diagonaal van een scherm is de afstand van de ene hoek van het scherm tot de tegenoverliggende hoek. Om de diagonaal te berekenen, moet je de breedte en hoogte van het scherm in inches weten. De diagonaal is dan gelijk aan de vierkantswortel van (breedte^2 + hoogte^2).

Wat is een centimeter en waar komt het vandaan?

Een centimeter is een maateenheid die wordt gebruikt om de lengte te meten. Het is gelijk aan een honderdste van een meter. De centimeter werd voor het eerst geïntroduceerd in 1795 door de Franse wetenschapper Joseph Louis Lagrange.

Hoe kun je een centimeter meten?

Een manier om een centimeter te meten is door een liniaal te gebruiken. U kunt ook een meetlint of een schuifmaat gebruiken.

Hoe moet je inch naar cm omrekenen?

Bij het meten van iets is het belangrijk om gedurende het hele proces dezelfde meeteenheid te gebruiken. Dit geldt vooral wanneer u met een liniaal werkt, want als u schakelt tussen inches en centimeters, zijn uw resultaten onnauwkeurig. Om inches naar centimeters om te rekenen, deelt u het aantal inches door 2,54. Dus als je een liniaal hebt die 6 inch aangeeft, wordt dat omgezet in 15,24 cm. Als je een liniaal hebt die 9 inch aangeeft, wordt dat omgezet in 23,01 cm.

De formule voor het omrekenen van inches naar cm is: inches vermenigvuldigd met 2,54 is gelijk aan cm. Dit komt omdat er 12 inch in een voet zijn en er 3 voet in een tuin zijn. Daarom, als u inches naar cm wilt converteren, kunt u het aantal inches vermenigvuldigen met 2,54.

Ben je geen rekenwonder en wil je gebruik maken van een simpele tool die dit werk voor jou doet? Op de website van berekenen.nl kun je navigeren naar deze tool en kun je inch naar cm berekenen.

Gerelateerde artikelen

Het verschil tussen een telescoopladder en vouwladder

Wat heb je nodig voor een verbouwing?

Gebruik deze tips tijdens je verbouwing

Assortiment aan kozijnen bekijken? Dat kan het beste bij deze winkel

Hulp nodig bij het stucken?

Dit zijn de 2 populairste toepassingen voor Douglas hout!