Wat is het verschil tussen een Foodprocessor en een blender?

Op het eerste gezicht vertonen Foodprocessors en blenders veel gelijkenissen. Gemotoriseerde basis met verschillende instellingen, transparante behuizing, roterende messen. Maar dat betekent niet dat ze onderling verwisselbaar zijn. Als je twijfelt over welke van deze apparaten geschikt is voor jou, bent je hier op de juiste plaats. Lees verder om het verschil te leren tussen een Foodprocessor en een blender, zodat je de verstandigste beslissing voor jouw keuken kunt nemen.

 

Wat is het verschil tussen een Foodprocessor en een blender?

Hoewel deze apparaten er hetzelfde uitzien en hetzelfde werken, verschillen ze genoeg van elkaar dat het een goed idee is om je in te lezen over elk apparaat voordat je het koopt. Het grootste verschil tussen deze twee keukenapparaten is de taak waarvoor ze ontworpen zijn: Foodprocessors zijn ontworpen om een breed scala aan voedselbereidingstaken uit te voeren en blenders zijn ontworpen om natte en droge ingrediënten te verpulveren en te combineren (met andere woorden, te mengen). Hieronder gaan we dieper in op wat elk apparaat uniek maakt.

 

Wat is een Foodprocessor?

Een Foodprocessor is een veelzijdig elektrisch apparaat waarmee je allerlei soorten voedsel op verschillende manieren kunt bereiden. Van hakken tot versnipperen tot het mengen van deeg, een Foodprocessor kan snel een veelheid van taken aan die je veel langer nodig zou hebben om met de hand te bereiden.

Foodprocessoren bestaan meestal uit vier onderdelen: een basis, een doorzichtige plastic behuizing, een set afneembare messen en een deksel. De Foodprocessoren hebben snelheids- en pulsregelaars op de basis. De behuizing van een Foodprocessor is breed en ruim, zodat er ook grotere ingrediënten in kunnen worden bereid. De deksels van Foodprocessoren zijn voorzien van hoge invoeropeningen, zodat je de ingrediënten kunt toevoegen terwijl je mixt. In tegenstelling tot blenders, die meestal maar één mes hebben, hebben Foodprocessoren een groot assortiment messen waarmee je allerlei taken kunt uitvoeren: versnipperen, snijden, raspen, hakken, mengen en nog veel meer. Ze kunnen ook worden geleverd met inzetstukken waarmee je verschillende taken in verschillende compartimenten tegelijk kunt uitvoeren.

Door de vorm van hun behuizing en de veelzijdigheid van hun messen, zijn Foodprocessors bedreven in het verwerken van droge ingrediënten. Ze zijn niet zo goed in het mengen van vloeibare ingrediënten. Gedeeltelijk opgenomen natte ingrediënten hebben de neiging vast te komen zitten langs de zijkanten van de mengkom, buiten het bereik van de messen. In tegenstelling tot blenders kunnen foodprocessors tot de nok toe gevuld zijn en toch goed blijven werken.

 

Wat is een blender?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een blender een elektrisch apparaat dat het meest geschikt is voor het mengen van vaste ingrediënten met vloeibare ingrediënten.

Net als Foodprocessoren hebben blenders meestal vier onderdelen: een gemotoriseerde basis, een kan, een set (vaak verwijderbare) messen en een deksel. De knoppen op de voet van de blender kunnen onder meer de snelheid en de mengverhouding regelen. De meeste blenders zijn conisch van vorm, met handvatten en een schenktuit om gemakkelijk te kunnen schenken. De roterende messen van een blender worden op de bodem van de kan geschroefd, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd om schoon te maken. Het deksel past precies op de bovenkant van de kan en kan voorzien zijn van een verwijderbare stop. Als je de dop verwijdert, kun je meer ingrediënten toevoegen terwijl je mixt.

Blenders worden meestal gebruikt om fruit en groenten te pureren voor smoothies en soepen. Als er vloeistof aan te pas komt, is een blender het aangewezen toestel. De conische vorm van de kan is uitstekend geschikt om ingrediënten naar de messen te leiden. Terwijl de vloeistoffen en vaste stoffen zich vermengen, draaien ze rond, waardoor een neerwaartse draaikolk ontstaat die er effectief voor zorgt dat alle ongemengde deeltjes worden versnipperd en gecombineerd.

Een nadeel van een blender is dat hij niet goed kan functioneren als de kan tot de rand gevuld is met ingrediënten. De meeste recepten adviseren de blender slechts voor driekwart te vullen, zodat de ingrediënten vrij kunnen bewegen en de kan niet overloopt. Blendermessen hebben ook een beperkt bereik, en zonder vloeistof kunnen ze droge ingrediënten niet goed verwerken.

De meeste staafmixers worden niet geleverd met verschillende onderdelen en hulpstukken die ze veelzijdiger maken, maar sommige krachtige staafmixers wel. Controleer de beschrijving en specificaties van een staafmixer om te zien welke taken hij aankan en welke hulpstukken worden meegeleverd. 

 

Handmixers & staafmixers

In deze gids hebben we alle onderdelen en toepassingen van een standaard staafmixer behandeld, maar er zijn nog een paar andere soorten blenders die je zou kunnen overwegen: Handmixers en staafmixers. Handmixers zijn handzame apparaten waarmee je een set kleine, roterende messen in een bak met ingrediënten kunt drukken en ze zo kunt mengen. Personal blenders zijn kleine blenders waarmee je smoothies per portie kunt mixen en direct uit de kan kunt drinken.

 

Foodprocessor vs. Blender: Wat heb je nodig?

Het belangrijkste om in gedachten te houden bij de keuze tussen een Foodprocessor en een blender is dat de twee niet noodzakelijkerwijs uitwisselbaar zijn.

Als je jouw keuken efficiënter wilt maken door verschillende handmatige bereidingstaken te vervangen door een apparaat, kies dan voor een Foodprocessor. Als je op zoek bent naar een apparaat voor het maken van smoothies en soep en het verder niet voor veel anders wilt gebruiken, dan is een blender het apparaat voor jou. Als je in beide geïnteresseerd bent, is de kans groot dat je het beste af bent als je jouw keuken uitrust met zowel een Foodprocessor als een blender. Bepaalde blenders kunnen bepaalde taken uitvoeren die Foodprocessors kunnen uitvoeren, dus kijk in de beschrijving en specificaties voor meer informatie voordat je tot aanschaf overgaat.

 

Als je geïnteresseerd bent in het uitbreiden van je keukenapparatuur neem dan eens een kijkje op de website van WelkeKeukenmachine.nl.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten