Ga jij voor een kookeiland?

Als je een nieuwe keuken gaat ontwerpen en je hebt de ruimte, zullen veel mensen nadenken over een kookeiland. En dat is natuurlijk logisch want als je de ruimte hebt kan dat een ontzettend mooi geheel geven, openheid maar ook veel werkblad ruimte. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden. Hieronder worden de belangrijkste punten besproken voor je jouw eiland gaat aanschaffen.

Zorg dat je voldoende bewegingsruimte hebt rondom je kookeiland

Als je wilt kiezen voor een eiland heb je wel voldoende ruimte eromheen nodig. Je hebt namelijk bewegingsruimte nodig, maar ook weer niet te veel. De ideale maten rondom het eiland is ongeveer 1m tot 1,20m. Grotere ruimtes betekent ook meer lopen en dat kan het juist onprettig maken als je bezig bent. Over het algemeen is een kookeiland gemiddeld 110 cm diep en 250 cm breed.

Je kunt bij onvoldoende ruimte ook kiezen voor een schiereiland

Het is een vrij onbekende term nog maar naast een kookeiland kun je ook een schiereiland kiezen. Dit is ideaal als je onvoldoende ruimte hebt voor een eiland. Er is dan maar aan één kant loopruimte vereist en je kunt aan de andere zijde bijvoorbeeld barkrukken plaatsen. Hierdoor creëer je een mooie plek om samen te eten, te drinken of gezelschap neer te zetten tijdens het koken.

Een bijkomend voordeel is dat het aansluiten van keukenapparatuur eenvoudiger is doordat leidingen niet door de vloer of het plafond hoeven. Veelal kunnen de leidingen, met wat verlenging, langs de achterkant van kastjes lopen naar het geschikte punt.

Plaats het stopcontact op de juiste plek op jouw kookeiland

Vaak is een stopcontact op een kookeiland noodzakelijk en het is verstandig om goed na te denken waar je dezes plaatst. Als het niet noodzakelijk is om een stopcontact te plaatsen, is het aan te raden om dit ook niet als extra luxe te doen. Indien het wel gewenst is dan kun je kijken of het stopcontact aan de zijkant van het eiland geplaatst kan worden of in het werkblad verwerkt kan worden zodat hij erin kan verzinken. Zo kun je ervoor kiezen om hem te gebruiken of te laten verdwijnen als hij niet nodig is.

Wat is het doel van het kookeiland? De laatste vraag die je jezelf moet stellen is wat het doel is van het kookeiland. Wil je erop koken? Dan is het van belang dat er een kookplaat in komt, maar ook moet er gedacht worden aan een afzuigkap. Maar je kunt er ook voor kiezen om er een spoelbak in te plaatsen. Dan moet je rekening houden met toe- en afvoer van het water en hoe je de leidingen laat lopen. Als je een groot eiland hebt, kun je meerdere functies erin laten terugkomen. Let wel goed op dat je voldoende werkruimte overhoudt en niet dat het een hele volle bedoeling wordt, waarbij uiteindelijk te weinig werkruimte overblijft. Dan kun je er beter voor kiezen om op het vaste deel van het aanrecht nog een functie te plaatsen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten