VL Wonen
Aanbiedingen

Een rookmelder verplicht in 2022: slimme melder en huurwoning

Om de brandveiligheid van de woningen in Nederland te verbeteren heeft de overheid een nieuwe regel bedacht. Alle woningen in Nederland moeten een rookmelder hebben, zoals een slimme rookmelder. In woningen die nieuw zijn gebouwd geldt deze regel al een tijdje, maar het is nieuw voor bestaande bouw. Dat betekent dus dat jij ook een rookmelder moet  aanschaffen en op moet hangen.

In welke ruimtes?

De algemene regel is misschien een beetje gek, maar je moet dus voldoende rookmelders ophangen. De meeste bedrijven, regelmakers en verhuurorganisaties gaan er vanuit dat dit betekent dat je op elke verdieping in je huis één melder moet hebben hangen. Voor de absolute veiligheid wordt er aangeraden om dit in meerdere ruimtes , ook op dezelfde verdieping, te doen. Denk bijvoorbeeld aan de kinderkamer, slaapkamer, hal etc.

Tip: Hang het niet op in de keuken. Dan krijg je geheid enorm veel valse meldingen. En daar zit niemand op te wachten natuurlijk!

Hoe zit het met huurwoningen?

Waar de regels eerder alleen voor de woningen waren die nieuwbouw waren. Komen de regels in 2022 (vanaf juni) ook voor huurders. Het voordeel is dat de verhuurder in dit geval de volledige verantwoordelijkheid op zich moet nemen om de melders op te hangen en te leveren. Jij bent als huurder natuurlijk ook verantwoordelijk om er op toe te zien dat dit wel gebeurt. Je wilt natuurlijk ook in een veilig huis wonen.

Goed om te weten: De verhuurder mag zelf kiezen welke rookmelders hij of zij levert om op te hangen. Dit hoeven dus niet per se slimme rookmelders te zijn!!

Wat zijn goede opties?

Er zijn meerdere goede opties. Wij zijn zelf erg fan van slimme rookmelders, omdat deze ook een notificatie geven als er brand is of rookvorming en je bent zelf niet thuis aanwezig. Dit is erg handig. Je kan bijvoorbeeld denken aan de Google Nest Protect V2 draadloos (op batterij) of de Fibaro melder (die met de Toon thermostaat goed samenwerkt!). Het voordeel van de Nest-melders is dat deze ook koolmonoxidegas herkennen!

Succes met het maken van de keuze!

Gerelateerde artikelen

Koken was nog nooit zo makkelijk

Groepenkast veilig vervangen of uitbreiden doe je zo

De leukste gratis drank spellen voor thuis!

Elektrische Dekens – Waar Op Te Letten?

Nike Dunk Low – Sneakerplaats.com

Een lichtconcept voor jouw badkamer