Checklist voor de aanschaf van een airco

Bij het aanschaffen van een airco komen verschillende dingen kijken. De kosten van het aanschaffen van een airco verschillen per type airco, en daarom is het slim om van te voren uit te zoeken welke airco voor jou het meest geschikt is. Aan de hand van je budget kan je kiezen welke airco je wil aanschaffen. In deze blog zetten wij de belangrijkste dingen op een rij waar je op moet letten bij het aanschaffen van een airco.

Checklist

  1. Budget! Een budget voor jezelf vaststellen is erg belangrijk. Je wil natuurlijk niet voor onvoorziene hoge kosten komen te staan. Een inbouw airco is bijvoorbeeld veel duurder dan een mobiele airco, dus let op zulke dingen als je een budget voor jezelf opstelt. Duurzame airco’s zijn ook vaak duurder, maar hier haal je uiteindelijk wel vaak een voordeel uit.

  2. De hoeveelheid ruimtes die je wil koelen in je woning. Met een mobiele airco kun je gemakkelijk meerdere ruimtes verkoelen, terwijl je meer opbouw airco slechts een ruimte kan verkoelen. Bij inbouw airco’s kun je ervoor kiezen om meerdere binnenunits aan te sluiten op een buiten unit, waardoor je meerdere ruimtes kan verkoelen met een buitenunit.

  3. Welke functies wil je dat je airco allemaal heeft? De meeste airco’s hebben niet heel veel verschillende functies, maar je kan er bijvoorbeeld wel voor kiezen om een airco te kopen die ook een verwarmingsfunctie heeft. 

  4. Als je de airco enkel gebruikt voor het verkoelen in de zomer, dan kan je misschien beter een mobiele airco aanschaffen dan een op- of inbouw airco. Wanneer je de airco wel heel het jaar door gebruikt is een op- of inbouw airco wel een beter idee. Let wel op dat mobiele airco’s vaak wel iets minder energiezuinig zijn, dus dit is wel weer iets om rekening mee te houden.

  5. Hou rekening met de kosten van installatie. Het installeren van de airco kan ook nog redelijk veel geld kosten. Bij een split airco systeem is het in Nederland zelfs verplicht om een installateur in te huren, omdat je hier specifieke kennis en vaardigheden voor nodig hebt.

Wat kost het?

Per type airco liggen de kosten helemaal anders. Het kan een redelijk grote kostenpost zijn om een airco aan te schaffen, dus hou daar van te voren rekening mee. Een precieze prijs kunnen we niet geven, maar een kleine indicatie zeker wel:

 

  • Een vaste airco met buitenunit kost ongeveer tussen de €1500 en de €3000

  • Vaste airco’s zonder buitenunit kosten gemiddeld tussen de €1200 en de €3000

  • Mobiele airco’s schaf je al aan vanaf €250


Wil je nu nog meer weten over de aanschaf van een airco? Lees dan snel verder op www.airconditioning-expert.nl.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten