Een nieuwe wasmachine kopen: waar op te letten?

Ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Dan is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Een wasmachine kopen is een investering die vaak jarenlang meegaat, dus het is essentieel om de juiste keuze te maken. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine.

Capaciteit

Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken bij het kiezen van een nieuwe wasmachine, is de capaciteit. Dit wordt uitgedrukt in kilogram en geeft aan hoeveel kilo wasgoed er maximaal in één keer gewassen kan worden. Het is belangrijk om te bedenken hoeveel mensen er in jouw huishouden zijn en hoe vaak je wast. Voor een klein huishouden kan een machine met een capaciteit van 6-8 kg voldoende zijn, terwijl grotere gezinnen misschien beter af zijn met een machine van 9-12 kg.

Centrifugesnelheid

De centrifugesnelheid bepaalt hoe droog je kleding uit de machine komt. Hoe hoger de snelheid, hoe meer vocht er uit het wasgoed wordt verwijderd en hoe korter de droogtijd achteraf zal zijn. Een centrifugesnelheid van 1200 toeren per minuut (tpm) is gebruikelijk, maar er zijn ook machines die tot wel 1600 tpm gaan. Houd er rekening mee dat hogere snelheden vaak gepaard gaan met een hoger geluidsniveau en mogelijk een hogere prijs.

Energie-efficiëntie

Met de stijgende energieprijzen en de groeiende aandacht voor het milieu, is het belangrijk om ook naar de energie-efficiëntie van een wasmachine te kijken. Dit wordt aangegeven met een letter van A tot G, waarbij A+++ het meest energiezuinig is. Een energiezuinige machine kan op de lange termijn veel kosten besparen en draagt bij aan een duurzamere levensstijl.

Programma’s en functies

Moderne wasmachines bieden vaak verschillende programma’s en functies om aan specifieke behoeften te voldoen. Denk hierbij aan programma’s voor delicate stoffen, korte wasprogramma’s of speciale programma’s voor sportkleding. Ook handig zijn extra functies zoals startuitstel, waarmee je kunt bepalen wanneer de machine begint met wassen, en een uitgestelde eindtijd, zodat je kunt instellen wanneer de was klaar moet zijn.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasmachine kan ook een belangrijke factor zijn bij het maken van je keuze. Vooral als je de machine in de buurt van leefruimtes plaatst, zoals de keuken of badkamer. Het geluidsniveau wordt gemeten in decibel (dB) en ligt meestal tussen de 50-70 dB tijdens het wassen en 70-80 dB tijdens het centrifugeren. Een stille machine kan prettiger zijn in het dagelijks gebruik.

Onderhoud en garantie

Tot slot is het verstandig om te kijken naar het onderhoud en de garantievoorwaarden van de wasmachine. Sommige modellen vereisen regelmatig ontkalking of het schoonmaken van filters, terwijl andere machines zelfreinigende programma’s hebben. Controleer ook de garantievoorwaarden en kijk naar de mogelijkheid om een uitgebreide garantie af te sluiten, zodat je zeker bent van een goede service bij eventuele problemen.

Al met al is het kopen van een nieuwe wasmachine geen beslissing die je licht moet nemen. Door op bovenstaande punten te letten, kun je ervoor zorgen dat je een machine kiest die perfect past bij jouw behoeften en budget. Neem de tijd, vergelijk verschillende modellen en lees reviews om zo goed geïnformeerd een weloverwogen keuze te maken.

https://www.hollandlifestyle.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten