Een nieuw en beveiligd deurslot voor jouw woning!

Heb je een nieuw deurslot nodig, omdat jouw oude slot niet meer goed of mooi is? Er zijn heel veel soorten cilindersloten. Jij hebt daarbij waarschijnlijk ook wensen, bijvoorbeeld dat het slot op jouw deur moet passen en sterk genoeg moet zijn. Wij vertellen jou hoe je een cilinderslot kiest die volledig aan jouw wensen voldoet, zodat je niet de verkeerde keuze maakt.

 

Wat is een goed cilinderslot?

Cilindersloten zijn voorzien van een SKG-keurmerk. Dit betekent dat ze getest zijn op diverse inbraakmethodes. Je hebt daarom een cilinderslot met SKG 2 en 3 sterren. Het verschil is dat SKG 2 beveiligd minimaal 3 minuten beveiligd is tegen bijna alle inbraakmethodes, behalve kerntrekken. Een uitzondering is de M&C Matrix met SKG 2 sterren, deze is wel minimaal 3 minuten beveiligd tegen kerntrekken. Een cilinderslot met SKG*** is minimaal 5 minuten beveiligd tegen alle voorkomende inbraakmethodes, ook tegen kerntrekken. Dit laatste is zo belangrijk, omdat kerntrekken een simpel uit te voeren methode is voor inbrekers en het veel voor komt in Nederland. Als jij dus op zoek bent naar de sterkste beveiliging, kan je het beste voor een cilinder met SKG*** keurmerk kiezen.

 

Om te weten wat het beste cilinderslot is hebben wij een top 3 aan cilindersloten gemaakt. Op plek één staat de M&C Condor met SKG*** keurmerk, op plaats twee de M&C Matrix met SKG*** keurmerk en op de derde plek de Iseo F6 Extra S. Deze zorgen allemaal voor een zware inbraakwering. De M&C Condor en Matrix zijn voorzien van 5 jaar garantie en een certificaat. Dit houdt in dat jouw sleutels en cilinders niet zomaar bijgemaakt kunnen worden als je jouw sleutels uitleent. Je moet het certificaat namelijk aantonen als je deze bij laat maken. De Iseo F6 is van 1 jaar garantie voorzien en heeft geen certificaat, dat is dan ook de reden dat hij qua prijs een stuk goedkoper is. Verder heeft de M&C Condor een keersleutel die je op twee manieren in het slot kan doen, bij de M&C Matrix en Iseo F6 kan dit echter niet. De Matrix is namelijk voorzien van een snijsleutel en de Iseo van een kartelsleutel.

 

De kosten van een cilinderslot

Het is belangrijk om te weten wat de kosten zijn van cilindersloten, omdat je vaak een bepaald budget hebt wat je kwijt wilt of kan zijn. De kosten van een cilinder variëren tussen de 25 en 95 euro per stuk. Dit is een enorm verschil, maar dat komt doordat een cilinderslot van 25 euro van veel minder functies voorzien is dan een cilinder van 95 euro. Zo is een goedkoper cilinderslot minder zwaar beveiligd, minder gemakkelijk te bedienen, in minder maten beschikbaar, je kan niet meerdere sleutels erbij bestellen en hij is niet in meerdere modellen beschikbaar. Deze modellen zijn: een knopcilinder, standaard of half cilinderslot. Hierdoor kan je bij een cilinderslot van 25 euro niet altijd al jouw wensen aangeven, terwijl dat vaak wel nodig is. Bovendien moet hij ook op jouw deur passen en als hij in maar één maat beschikbaar is, moet je wel het geluk hebben dat het slot past. Anders zal je namelijk een heel nieuw gat in jouw deur moeten maken en dat wil je natuurlijk niet. Dat kost immers veel tijd en moeite.

 

Wil je onnodige kosten besparen, dan kan je beter het cilinderslot zelf monteren. Als je een beetje handig bent en de instructies nauwkeurig volgt, dan moet het zeker wel lukken. Als dat niet zo is, kan je beter jouw buurman, vader, broer, vriend of een kennis vragen. Schaf ook bij het cilinderslot onderhoudsspray aan, zodat je hem elk jaar kan insmeren. Zo blijft jouw slot namelijk soepel en goed werken, komt er geen vuil in en zal hij minder snel slijten. WD-40 werkt echter tijdelijk, daarom is dit niet aan te raden. Verder is het handig om er kerntrekbeslag bij aan te schaffen, indien je dit nog niet hebt. Met dit deurbeslag schrik je namelijk inbrekers ook echt af, waardoor ze minder snel een inbraakpoging zullen wagen bij jouw woning. Hierdoor beschadigd jouw deur en het slot minder snel, waardoor je er weer langer mee doet en meer kosten bespaart.

 

Welke cilinder heb ik nodig?

Als laatste is het belangrijk om te weten welke cilinder je nu echt nodig hebt voor jouw deur. Hiervoor is allereerst de maat belangrijk. De standaard maat is 30/30 of 32/32, afhankelijk van het merk. Je meet de exacte maat op door vanaf het midden van het boutgat naar links en vervolgens naar rechts te meten. Dan heb je twee verschillende of gelijke maten, zoals 30/45. Vervolgens kan je de juiste maat kiezen. Bij het cilinderslot kan je meerdere sleutels bestellen als je die nodig hebt. Heb je ook meerdere sloten nodig of wil je alle buitendeuren met dezelfde sleutel bedienen, dan kan je het beste voor gelijksluitende cilindersloten kiezen. Dit doe je door meerdere cilinders van hetzelfde merk en type te bestellen. Wil je ook het gemak dat je jouw sleutels altijd kan uitlenen, zonder dat deze nagemaakt kunnen worden? Dan zal je voor een cilinderslot met certificaat moeten kiezen. Zo weet je zeker dat als je weg van huis bent, je geen zorgen hoeft te maken over de schoonmaakster, buurman, oppas of tuinman die zomaar in jouw huis kan komen met een nagemaakte sleutel.

 

Als laatste heb je drie verschillende soorten sloten, namelijk de knopcilinder, dubbele en halve cilinder. De dubbele cilinder is het standaard slot dat aan beide kanten een sleutelgat heeft. Een halve cilinder heeft aan één kant een slotgat, waardoor deze geschikt is voor kast- en kluisdeuren of als bijzetslot. En de knopcilinder heeft aan één kant een draaiknop en aan de andere kant een sleutelgat. De knop zit aan de binnenkant van de deur, waardoor een inbreker niet zomaar binnen kan komen. Het zorgt voor gemak, omdat je met één draai jouw deur ontgrendelt en hij automatisch ook weer vergrendelt bij het dichtvallen van de deur. Ideaal voor als er een pakketbezorger of visite aan de deur staat. Wel is deze niet geschikt voor deuren met glas of een brievenbus, omdat inbrekers dan wel zien dat je een deurknop hebt en zo binnen kunnen komen. In dat geval kan je beter voor een standaard cilinder kiezen of een cilinder met anti manipulatie knop. Er is dus altijd wel een geschikt cilinderslot voor jouw woning!

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten