Tuinplannen maken voor het komende voorjaar

Nu we in de winter zitten en de temperaturen dalen verlangen we steeds meer naar de zon en een heerlijk temperatuurtje. Fijn genieten in de tuin met een koud biertje of heerlijk wijntje. Hoewel het nog eventjes duurt voordat de lente zijn intreden doet, is het nu juist de perfecte tijd om tuinplannen te maken voor het komende voorjaar. Het sneller de tuin in het vroege voorjaar aangeplant, hoe sneller jij kunt genieten van alles van groeit en bloeit in de tuin!

Voor wie van kleuren, geuren en leven houdt in de tuin komt al snel uit bij vaste planten. Dit zijn planten die rijkelijk bloeien en dus voor kleur zorgen in de tuin. Naast dat ze zorgen voor een bloemenzee in de tuin, ruiken ze ook nog eens lekker en zorgen voor vlinders en bijen in de tuin. Om zowel in het voorjaar, zomer als herfst te genieten van bloeiende planten in de tuin is het de kunst om de juiste beplanting op elkaar af te stemmen. Hieronder volgen enkele voorbeelden zodat jij kan genieten van een kleurrijk geheel!

 

Voorjaar

Genieten van de eerste zonnestralen in de tuin kan samen met bijvoorbeeld de Phlox subulata of de Iberis. Beide vaste planten zijn bodembedekkende soorten en bloeien al vroeg in het voorjaar. De Kruipvlambloem, zoals de Phlox ook wel wordt genoemd is jaarrond wintergroen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals wit, blauw, roze, paarse of een combinatie van deze kleuren.

De Iberis, ook wel Scheefkelk genoemd bloeit met zuiver witte bloemen en tovert de tuin werkelijk om in een bloemenzee. Dat wordt genieten!

 

Zomer

Het overgrote deel van alle vaste planten bloeit in de zomermaanden. De keuze is dan ook enorm. De meest gebruikte en populairste vaste planten zijn toch wel de Echinacea, Geranium en Lavendel. Deze rijk-bloeiende soorten bloeien maanden aan een stuk en trekken vlinder, bijen en hommels aan. Naast dat deze planten staan te shinen in jouw tuin, leveren ze ook nog een bijdrage aan de biodiversiteit. Dubbel genieten dus!

 

Herfst

De zonnestralen van een heerlijke nazomer voelen toch net iets lekkerder aan in een mooie tuin. Echte pronkjuwelen voor in het najaar zijn de Herfstanemone en Herfstasters. Wanneer de meeste vaste planten zijn uitgebloeid, beginnen deze soorten pas net bloeien. Ze zorgen tot begin van de winter voor kleur in de tuin.

Tip van de kweker: combineer deze herfstbloeiers met siergrassen zoals bijvoorbeeld de Miscanthus! Voor meer informatie over deze en vele andere bloeiende vaste planten, zie Plant en Grow. Deze website is de autoriteit op het gebied van buitenplanten!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten