Een lichtconcept voor jouw badkamer

Verlichting is een zeer belangrijk aspect van je interieur. Het kan namelijk volledig de sfeer bepalen in een ruimte. Nu is het zo dat de badkamer ook een van de belangrijkste kamers is in je huis. Je komt er om je klaar te maken voor de dag maar ook om een rustmomentje te hebben aan het einde van de dag. Daarom is de sfeer in de badkamer bepalend voor de rest van je dag. Maar hoe ga je er dan voor zorgen dat die sfeer goed zit? Een lichtconcept kan daarbij helpen. Wat dat precies inhoudt lees je in dit artikel.

 

Wat is een lichtconcept?

Laten we beginnen met het uitleggen wat precies een lichtconcept inhoudt? Het is de tweede fase van het maken van een lichtplan. Een lichtplan houdt in dat je een schema maakt van hoe jij de verlichting in een bepaalde kamer wilt hebben. Dus waar ze hangen, waar accenten moeten worden gelegd, hoe het kleurgebruik wordt toegepast en hoeveel licht je nodig hebt. Na de eerste fase, het oriënteren, wordt er het lichtconcept gemaakt die daarna nog kan worden aangepast op specifieke wensen waaruit dan het lichtplan vloeit. Dit wordt natuurlijk opgesteld door professionals zoals bij HEB Lighting. Bij een badkamer zijn natuurlijk een aantal dingen waar je sowieso op moet letten. 

 

Heel natuurlijk licht

Voor veel mensen is daglicht in de badkamer hebben heel erg belangrijk. Daglicht betekent dat er een natuurlijk lichtbron aanwezig moet zijn. Dit is belangrijk omdat het je biologische ritme ondersteunt. Mensen vinden het stimulerend voor de rest van de dag. Nu zal je in de zomer vaak daglicht hebben in de ochtend, maar in de winter wil je dit natuurlijk ook. Gelukkig kun je met de juiste verlichting natuurlijk daglicht nabootsen. Zo heb jij ook een goed begin van je dag tijdens die sombere wintermaanden. Wil je graag in bad zitten met een wat meer sfeervol licht? Dan kun je er altijd voor kiezen om een dimmer op de lampen te zetten. Zo kun je de verlichting wat zachter wat dus wellicht in de avond fijner kan zijn voor je ogen.

 

Gebruik maken van lichtgebruik

Met de lichtkleur kun je dus veel invloed hebben op je badkamer. Hoe natuurlijker, hoe stimulerender het is. Echter is gekleurd licht ook een sfeerfactor in je badkamer. Je kunt hier namelijk heel creatief mee zijn. Als je bijvoorbeeld voor een eenvoudige lichtbalk kiest, kun je je badkamer al volledig individueel belichten. Als je dan kiest voor de kleur geel, dan krijg je een stimulerende en opwekkende sfeer. Als je gaat voor oranje zal je meer een warme en vrolijke sfeer krijgen. Groen ervaart men vaak als rustgevend en helend, maar voor de echter rust en ontspanning kiest met van een tint blauw. Als je vaak naar een spa gaat kom je ook wel vaak de kleur blauw tegen voor een paradijselijke sfeer kan zorgen.

 

Hoe dan ook, het is goed om een lichtconcept op te laten stellen om het interieur van je badkamer helemaal af te maken. Men zegt namelijk vaak dat de juiste verlichting de ‘finishing touch’ is van je mooie badkamer.

 

 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten