Een goede nachtrust in de zomer

Slaap jij in de zomer minder lekker dan in de winter? Dan ben je geen uitzondering. Veel mensen slapen in de zomer korter en minder vast dan in de winter. We geven je een aantal tips om ook in de zomer aan een goede nachtrust te komen.

Wat is het verschil tussen slapen in de winter en slapen in de zomer?

In de winter wordt het vroeg donker, vaak al aan het einde van de middag. Ook ’s ochtends blijft het lang donker. In de zomer ga je al naar bed terwijl de zon nog schijnt en wordt het in de ochtend alweer vroeg licht. Wanneer het donker is, komt melatonine vrij in ons lichaam, wat helpt om in slaap te vallen. Hoe eerder het donker wordt, hoe eerder je dus in slaap zal vallen. Ook is het in de zomer een stuk warmer dan in de winter. Dit heeft invloed op ons slaappatroon: als ons lichaam overtollige warmte niet kwijt kan, slapen we onrustiger en minder diep. De zomer is kortom een seizoen waarin we minder lekker slapen dan in de winter.

Tips voor lekker slapen in de zomer

Wil je toch in de hete zomermaanden ook goed slapen? Dan hebben we een paar handige tips: – Zorg voor verduisterende gordijnen. Door het echt donker te maken in je slaapkamer, wordt er eerder melatonine aangemaakt door je lichaam en val je eerder in slaap. Je kan ook met een ooglapje op slapen: dat heeft hetzelfde effect als verduisterende raamdecoratie. – Houd het koel in je slaapkamer. Zet ’s nacht zoveel mogelijk het raam open, om frisse lucht naar binnen te laten. – Investeer in een goed ademend zomerdekbed. Een goed dekbed voorkomt nachtelijk zweten en zorgt voor een stabiele nachtrust. Zomerdekbedden vind je onder andere op de website van Dauny dekbedden. Dauny dekbedden hebben verschillende warmteklassen, wat het vinden van een koel dekbed makkelijker maakt. – Drink geen cafeïne vlak voordat je gaat slapen en vermijd activiteiten waar je alert van wordt, zoals sporten, een hele spannende serie kijken of veel nadenken over problemen op je werk. Zorg dat je lijf en geest voor het slapengaan al in ruststand komt.

Hoe krijg ik een goede nachtrust in de zomer?

Om je nachtrust te verbeteren, kan je één voor één de bovenstaande tips toepassen. Misschien slaap je al een stuk beter als je het raam ’s nacht open zet, of misschien helpt het om een nieuw zomerdekbed te kopen. Soms kan een kleine aanpassing – zoals het ’s avonds overslaan van een kop koffie – al voldoende zijn om je nachtrust te verbeteren. Ook in de zomer is nachtrust immers van groot belang om overdag helemaal jezelf te kunnen zijn.

https://daunydekbed.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten