De verschillen tussen een 'normaal' huis en een prefabwoning

Bij het bouwen van een woning zijn er verschillende opties mogelijk. Een van die opties is het bouwen van een prefabwoning. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een ‘normaal’ huis en een prefabwoning? In dit artikel bespreken we de verschillen tussen beide.

Wat is een prefabwoning?

Een prefabwoning is een woning die in de fabriek wordt geproduceerd en daarna in delen naar de bouwplaats wordt vervoerd om daar in elkaar gezet te worden. Prefab staat voor prefabricage, wat betekent dat de verschillende onderdelen van de woning al in de fabriek geproduceerd worden en op de bouwplaats alleen nog in elkaar gezet hoeven te worden. Prefab woningen ontwerpen | Oosthuis.

Verschil in bouwtijd

Een van de grootste voordelen van een prefabwoning is de bouwtijd. Doordat de verschillende onderdelen van de woning al in de fabriek gemaakt worden, kan de bouw op de bouwplaats veel sneller verlopen. Een prefab woning kan al binnen enkele dagen tot weken opgeleverd worden, terwijl een ‘normaal’ huis vaak maanden tot zelfs jaren in beslag neemt.

Verschil in prijs

Een prefabwoning is over het algemeen goedkoper dan een ‘normaal’ huis. Dit komt doordat de productie van de verschillende onderdelen van de woning al in de fabriek plaatsvindt, waardoor er minder manuren nodig zijn op de bouwplaats. Daarnaast zijn prefabwoningen vaak energiezuiniger dan ‘normale’ huizen, waardoor de energierekening lager uitvalt. Op de lange termijn kan dit dus ook weer financieel voordelig zijn.

Verschil in kwaliteit

Er wordt weleens gedacht dat een prefab woning van mindere kwaliteit is dan een ‘normaal’ huis. Dit is echter niet het geval. Sterker nog, doordat de verschillende onderdelen van de woning in de fabriek geproduceerd worden, is de kwaliteit vaak juist beter. De onderdelen worden in de fabriek onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt en getest, waardoor er minder kans is op fouten en defecten.

Verschil in ontwerp

Een ander verschil tussen een ‘normaal’ huis en een prefabwoning is het ontwerp. Bij een ‘normaal’ huis zijn er vaak meer mogelijkheden voor maatwerk en persoonlijke aanpassingen. Bij prefab woningen zijn de ontwerpen vaak meer gestandaardiseerd, maar er zijn nog steeds veel opties mogelijk. Daarnaast zijn prefabwoningen vaak duurzamer en milieuvriendelijker dan ‘normale’ huizen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten