VL Wonen
Verbouwen

De scheidingswanden: de typen en de functies

 

Dit artikel gaat over scheidingswanden. Welke type scheidingswanden zijn er en welke functies kunnen ze hebben? Op die vragen geven we hier antwoord. Maar eerst gaan we in op wat een scheidingswand is. We concentreren ons hier op de kantooromgeving, waar ze het meest frequent worden toegepast.

Wat is een scheidingswand?

Met scheidingswanden bedoelen we hier wanden die in een bestaande ruimte worden geplaatst, waardoor je een onderverdeling daarvan creëert. Daar kunnen diverse redenen voor zijn. Omdat zo’n wand later wordt toegevoegd, is het dus geen dragende wand. Dat betekent dat die wand niet nodig is voor de stevigheid van een gebouw en kan daarom ook weer worden weggehaald. Een scheidingswand dient op zichzelf natuurlijk wel stevig genoeg te zijn om de bedoelde functie te kunnen vervullen, maar meer niet. Dat leidt tot veel materiaalkeuzes en constructieopties. Een bijzondere vorm van een scheidingswand is een systeemwand. Op dat type gaan in het vervolg van dit artikel ook in.

Welke type scheidingswanden zijn er?

Je kunt een scheidingswand precies zo maken als je die hebben wilt. Dan hebben we het over de materiaalkeuze, de constructiewijze, de afwerking en de afmetingen. Van grote invloed is daarbij wat de functie van een scheidingswand is. Afhankelijk daarvan kan bijvoorbeeld een geluiddempend materiaal worden gekozen. Is een doorzichtige scheidingswand beter of juist een ondoorzichtige? Een scheidingswand kan tot het plafond reiken, maar niet per se. Er zijn afgewerkte wanden te krijgen. Die worden systeemwanden genoemd. Ze worden samengesteld uit panelen, die kant-en-klaar worden aangeleverd. Ze hebben profielen waardoor ze aan elkaar worden verbonden. Ook hier geldt weer dat de materiaalkeuze dient aan te sluiten bij de functie van de wand. Er zijn vele opties en een systeemwand is snel geplaatst en verwijderd. Dat laatste is wel zo prettig als een ruimte tijdelijk wordt gehuurd.

Welke functies hebben scheidingswanden?

Een scheidingswand kan diverse functies hebben. Wanneer een nieuwe kantoorruimte wordt betrokken, kan het zijn dat die niet optimaal aansluit bij hoe de organisatie werkt. Sowieso gaan organisaties van kantoortuinen af, omdat is gebleken dat die tot meer ziekteverzuim kunnen leiden. Hiermee is al een belangrijke functie van scheidingswanden genoemd. Het hoofd van een afdeling moet mensen te woord kunnen staan, zonder dat dit storend is. Ook kan het ongewenst zijn dat medewerkers mee kunnen luisteren. Datzelfde geldt voor vergaderruimtes. Geluiddemping is dus vaak een reden om een scheidingswand te plaatsen. Een geluiddempende wand kan ook om akoestische redenen worden geplaatst. Er kunnen apparaten worden gebruikt, die geluidsoverlast geven en/of een geconditioneerde ruimte vereisen. Middels scheidingswanden kunnen die worden afgezonderd. Door scheidingswanden te plaatsen die ondoorzichtig en geluiddempend zijn, is de kans op afleiding minder groot.

 

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig bij het stucken?

Kruipruimte isoleren

Het verschil tussen een telescoopladder en vouwladder

Sokkel kopen Solits Sokkel.nl (TIP)

Ruimte te kort? Huur een opslag!

Assortiment aan kozijnen bekijken? Dat kan het beste bij deze winkel