VL Wonen
Verbouwen

Kruipruimte isoleren

De kruipruimte isoleren van je woning is een manier om je energierekening omlaag te krijgen. Een ander voordeel is dat de vloer minder koud aanvoelt. Dat is wel zo prettig als je in huis graag zonder schoeisel loopt of kinderen hebt die graag op de vloer spelen. Dat geldt met name als je vloerbedekking weinig isoleert, zoals een linoleum vloer. We kunnen bij de kruipruimte isoleren onderscheid maken tussen bodem- en vloerisolatie. We praten hier niet over isolatie bovenop de vloer en onder je vloerbedekking. wat ook vloerisolatie wordt aangeduid. Bij het isoleren van je kruipruimte blijft de vloerbedekking onaangetast. Het zal duidelijk zijn, dat je huis voor die isolatievorm over een kruipruimte dient te beschikken. Als je een appartement op een bovenverdieping hebt, dan is deze isolatievorm dus niet van toepassing (en ook minder nodig).

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt een isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Je dient dan wel een toegang tot die ruimte te hebben, maar je erin begeven hoeft niet altijd. Dat hangt van de gekozen oplossing af. Als je wel moet afdalen in de kruipruimte, dan dient de hoogte voldoende daarvoor te zijn. Dat geldt trouwens ook voor vloerisolatie, waar we later op terugkomen. Er bestaan diverse materialen om een bodem te isoleren, met name zijn dat:

  • stukjes piepschuim an allerlei vormen. Die worden aangeduid met EPS-chips;

  • het piepschuim kan ook de vorm van bolletjes hebben. Die worden EPS-parels of -korrels genoemd;

  • korrels die zijn gemaakt van biofoam, wat van duurzaam materiaal is gemaakt;

  • plastic zakken, ook wel matrassen genoemd, die zijn gevuld met korrels van EPS;

  • schuimbeton. Je legt op de bodem van de kruipruimte als het ware een complete extra vloer onder de aanwezige vloer. Dit materiaal is ook duurzaam.

EPS is de afkorting van geëxpandeerd polystyreen. Deze kunststof wordt ook wel aangeduid met piepschuim.

Wat is vloerisolatie?

Met vloerisolatie wordt hier bedoeld het aanbrengen van een isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer van de begane grond. Daarvoor dient de kruipruimte van je woning voldoend hoog te zijn, tenminste 35 cm, en je moet erin kunnen afdalen. Materialen die voor vloerisolatie worden gebruikt zijn onder meer EPS (zie ook de voorgaande paragraaf), thermokussens, steen- of glaswol, platen van kurk, vlas en hout. Vloerisolatie geeft een beter resultaat dan bodemisolatie, maar is dus niet altijd mogelijk. Bij een verbouwing wordt meestal een stucloper gebruikt, dit is een soort karton wat aan beide kanten een waterdichte PE-laag heeft. De stucloper dient om je trap of vloer af te dekken .

Gerelateerde artikelen

Wat kan je allemaal maken met een kantbank

De juiste container voor de verbouwing

Assortiment aan kozijnen bekijken? Dat kan het beste bij deze winkel

Dit zijn de 2 populairste toepassingen voor Douglas hout!

Het verschil tussen een telescoopladder en vouwladder

Bouwbedrijf Apeldoorn inschakelen voor een verbouwing