VL Wonen
Woningen

De meest voorkomende vochtproblemen

Last van vochtplekken op de muur, afbladderende verf en een muffe geur? Dan heb je last van vochtproblemen in huis. Het is belangrijk om het vochtprobleem zo snel mogelijk te bestrijden om meer schade te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk om te weten van welk vochtprobleem je last hebt. Daarover lees je in dit artikel meer!

Optrekkend vocht

Eén van de meest voorkomende vochtproblemen is optrekkend vocht. De naam zegt het eigenlijk al: optrekkend vocht is een vochtprobleem welke ontstaat doordat de muur grondwater absorbeert. De vochtplekken bevinden zich daarom ook tot ongeveer 120 cm boven de grond en kunnen voorkomen op zowel de binnen- als de buitenmuur. Er zijn twee methodes om opstijgend vocht te bestrijden: muren injecteren en muren onderkappen. Wanneer je kiest voor muren injecteren worden er gaten in de muur geboord, waarin een vochtwerend middel wordt geïnjecteerd. Het vochtwerende middel verspreid zich door de hele muur waardoor het grondwater niet meer omhoog kan trekken. Bij onderkappen wordt er een horizontale vochtkering geplaatst in de muur.

Doorslaand vocht

Ook doorslaand vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem. Bij doorslaand vocht is de buitenmuur poreus waardoor regenwater naar binnen kan trekken. De vochtplekken zijn dan ook op de gehele muur zichtbaar: zowel aan de boven- als de onderkant. Bij doorslaand vocht kun je ervoor kiezen om de muur te impregneren: de gevel wordt dan behandeld met een doorzichtig impregneermiddel. Hierdoor is het niet mogelijk dat regenwater de muur binnendringt. Een meer drastische aanpak is het laten plaatsen van nieuwe gevelbekleding.

Condensatievocht

Iedereen heeft te maken met condensatievocht, maar niet bij iedereen wordt dit een probleem. Condensatievocht ontstaat in het dagelijks leven door bijvoorbeeld koken, wassen en douchen. Bij gebrek aan ventilatie wordt condensatievocht een probleem: het daalt neer op koude oppervlakten zoals ramen en muren. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid te hoog. De oplossing voor condensatievocht is simpel: ventilatie. Dit kun je eenvoudig zelf doen door je huis minimaal 15 minuten per dag te laten luchten. Maar je kunt er ook voor kiezen om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren die de lucht in je woning 24/7 ververst. Wil jij meer weten over vochtproblemen, de bestrijdingsmethodes en de kosten? Op Bkbouw.nl vind je meer informatie.

Gerelateerde artikelen

5 dingen die je in Eindhoven kunt doen

Wat is Tron?

Uw huis renoveren: Een gids voor huisverbetering

Wat is een makelaar?

Met je kind naar de tandarts

Waar ga je heen als je huis in aanbouw is?