Wil je lekker studeren voor betere studieresultaten?

Je studententijd is zonder twijfel een van de mooiste periodes in je leven. Je hebt veel sociale contacten, kunt tal van leuke activiteiten ondernemen en gaat, ook al zie je dit nu zo niet, vrij zorgeloos door het leven. En dan komt de examentijd in zicht en maak je je toch wel wat zorgen om die goede resultaten neer te zetten die jij, en wellicht ook je ouders, voor ogen hebben. Doorheen het jaar had je het gevoel nog wel tijd genoeg te hebben om te studeren, maar nu komen de spanning en de stress toch wel om het hoekje kijken. De tips hieronder helpen je alvast om geconcentreerd te kunnen studeren. En een goede examenvoorbereiding zorgt dat je met een voldoende hoge focus kunt studeren. 

De beste tips voor een betere concentratie

Concentratie tijdens het studeren is het belangrijkste wat je nodig hebt om de toch wel grote hoeveelheden leerstof te kunnen opnemen en vast te houden tot op het moment dat je de kennis ervan moet kunnen aantonen. Een goede examenvoorbereiding en het maken van oefenexamens, een afsluiten van afleidende factoren, een goede studieplek en voldoende rust en ontspanning helpen je al een heel eind op weg naar dat felbegeerde diploma.

Maak werk van een goede examenvoorbereiding

Een goede examenvoorbereiding zal ervoor zorgen dat je je een stuk meer zelfzeker voelt en dat je weet wat je wanneer moet doen om tijdig klaar te zijn met studeren. Zomaar dagelijks achter je studieboeken kruipen zonder plan en zonder een goed doordachte examenvoorbereiding zal je weinig opleveren en zal als gevolg hebben dat je pas te laat merkt dat de resterende tijd te kort is. 

Oefenexamens verhogen je zelfvertrouwen

Wat je in je examenvoorbereiding zeker niet mag vergeten, is het inplannen van oefenexamens. Ze geven je de kans om objectief na te gaan of je de leerstof al beheerst en laten je toe om te zien waar je werkpunten nog liggen. Het maken van oefenexamens zal je zelfvertrouwen verhogen en dat op zich is al opnieuw een motivatie om verder te studeren en je kennis van de leerstof te perfectioneren.

Maak komaf met de gekende afleiders

Het is zo verleidelijk om tijdens het studeren snel even je social media te checken, vlug even je mails te lezen en nog in de gauwte dat berichtje te beantwoorden. Je doet er goed aan om telkens je start met studeren de zaken die je hiervan kunnen afleiden uit te schakelen en buiten je bereik te bewaren. Dat mobieltje en die tablet laat je maar beter weg van je bureau, zo kom je ook niet in de verleiding.

Creëer de perfecte studeeromgeving

Een goede studieplek is onmisbaar om efficiënt te kunnen studeren. Het is je vaste plekje waarvan je weet dat het bedoeld is om te studeren en dat zal je helpen om je concentratie te vinden. Je hoort vaak van studenten die in de woonkamer of in het park studeren, maar hou er rekening mee dat je hier je tijd niet optimaal zult benutten. Er zijn altijd wel zaken die je aandacht afleiden en je moet telkens terug die focus vinden.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Studeren mag dan wel belangrijk zijn en je examenvoorbereiding bepalen, toch zijn voldoende rust en ontspanning minstens even belangrijk. Even je gedachten verzetten en je hoofd leegmaken zorgt ervoor dat je erna eens zo vlot kunt studeren en dat je terug in staat bent de leerstof doeltreffender in je op te nemen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten