Wanneer kan je het beste een handzaag gebruiken?

Het zagen van hout kan machinaal of ouderwets met het handje. Veel klussers zijn grijpen al snel naar de decoupeer- of cirkelzaag. Logisch, want dit kost je veel minder energie. Toch zijn er genoeg situaties waarbij je beter de ouderwetse handzaag kunt gebruiken, ook als het om ander materiaal dan hout gaat.

Voor iedere klus de juiste handzaag

Een handzaag, iedere klusser heeft er steevast een bij zich. Je gebruikt hem voor het zagen van timmerhout, zoals planken en latten en panelen. Je krijgt altijd mooie rechte sneden, mits je hem op de juiste manier gebruikt natuurlijk.

Je hebt zagen met grove en fijnere zaagtanden. De laatstgenoemden zijn geschikt voor het zagen van fijn hout. Waar je deze handzaag ook voor kunt gebruiken, is het zagen van gipsplaten. Het is dan wel verstandig om een oudere zaag te nemen. Door het zagen van gipsplaten zal deze namelijk sneller bot worden.

Overige handzagen

Zoals gezegd zijn er naast de traditionele handzaag nog een aantal andere zagen op de markt. We zetten ze hieronder op een rijtje voor jou.

De kapzaag is een korte rechthoekige zaag die is voorzien van een versteviging aan de bovenkant van het blad. Hierdoor blijft het blad altijd recht en kun je dus heel mooie zaagsneden maken. Hij wordt vaak gebruikt in combinatie met een verstekbak. Doordat de kapzaag wat fijnere zaagtanden heeft, is deze heel geschikt voor het fijnere werk.

De toffelzaag lijkt veel op de kapzaag, maar heeft nog fijnere tanden en is een stukje lager. Het is een ideale zaag voor het afkorten of in verstek zagen van plinten. Wist je dat er zowel rechts- als linkshandige toffelzagen zijn?

Wil je metaal of pvc zagen, dan gebruik je de metaalzaag. Hierbij is een flexibel zaagblad in een metalen frame gespannen. De zaagtanden staan veel dichter bij elkaar dan een normale zaag. Metaalzagen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Net als de metaalzaag, wordt ook de boogzaag opgespannen in een metalen frame maar dan veel groter. De boogzaag heeft ook heel grove zaagtanden. Ze worden vooral gebruikt om bomen of balken te zagen.

De figuurzaag is eveneens een boogzaag maar dan juist heel klein. Dankzij de zeer fijne verwisselbare zaagjes, kun je hiermee het fijnste hout in iedere vorm zagen die je maar wilt.

Tot slot de snoei- of takkenzaag, waarmee je takken van lastig te bereiken takken kunt snoeien. Deze zaag heeft een vrij klein blad dat enigszins gebogen is.

 

Tip: Zaagbladenxl.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten