Wanneer is een bouwtekening laten maken nodig?

Als je jouw woning wilt laten verbouwen, is het vaak de vraag of je een bouwtekening nodig hebt, Een bouwtekening is erg handig en is soms ook verplicht. Wanneer je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing, is een bouwtekening altijd verplicht. Wanneer je geen vergunning nodig hebt voor een verbouwing, is het hebben van een bouwtekening niet verplicht. Toch kan het hebben van een bouwtekening in gevallen zonder vergunning ook handig zijn. Een bouwtekening laten maken kost natuurlijk geld. Maar door de voordelen die je ermee behaald kun je dat geld weer makkelijk terugverdienen. 

Verplicht bouwtekening laten maken

Wanneer je een vergunning moet hebben voor de verbouwing, heb je een bouwtekening nodig. Dit is in veel gevallen zo wanneer je een aanbouw, opbouw, bijgebouw of dakterras wilt aanleggen. In deze gevallen heb je de verplichting niet wanneer de verbouwing aan een aantal eisen voldoet. Zo moet een aanbouw namelijk minder dan 4 meter diep zijn. Wanneer je in aanmerking komt om vergunningsvrij te verbouwen, is er geen gemeenteambtenaar nodig die de verbouwing moet goedkeuren.

Bouwen zonder vergunning

Wanneer je wilt bouwen zonder vergunning, is het niet altijd verstandig om zonder bouwtekening te gaan bouwen. Een verbouwing moet namelijk nog steeds aan de wetgeving houden. Een van de belangrijkste wetgevingen over verbouwen is het Bouwbesluit. Hierin staat dat een bouwwerk voldoende bestand moet zijn tegen tegenwerkende krachten. De verantwoordelijkheid ligt bij de huiseigenaar om ervoor te zorgen dat de constructie aan de wetgeving houdt. Er moet voldaan worden aan de veiligheidsnormen om een constructie te mogen bouwen. De beste manier om dit te doen, is om een bouwtekening te laten maken. De bouwtekening is een garantie dat een constructie stevig genoeg is om aan de wetgeving te houden. 


Naast het houden aan de wetgeving, heeft het hebben van een bouwtekening ook voordelen voor jou. Met een bouwtekening kun je er namelijk voor zorgen dat de kwaliteit van de bouw wordt verhoogd. Er is van tevoren namelijk goed nagedacht over de verbouwing. De verbouwing wordt visueel weergegeven waardoor zowel jij als de aannemer een goed idee krijgt van hoe het er daadwerkelijk uit moet komen te zien. De verbouwing is meestal duur, daardoor is het belangrijk dat het in een keer goed gedaan kan worden. Bij RoAn Bouwvergunningen ben je aan het juiste adres voor professionele bouwtekeningen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten